Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

Muziek, cross, theater en stunts in De Schans

Muziek, cross, theater en stunts in De Schans

Muziek, cross, theater en stunts in De Schans

Muziek, cross, theater en stunts in De Schans

Muziek, cross, theater en stunts in De Schans

Muziek, cross, theater en stunts in De Schans

Muziek, cross, theater en stunts in De Schans

Zwarte Cross

Type: Evenement Plaats: Lichtenvoorde

OMSCHRIJVING

Alles zien wat er tijdens de Zwarte Cross gebeurt is absoluut onmogelijk. Maar met alle races, stunts en optredens op het gigantische terrein van De Schans is dat ook niet zo vreemd. Terwijl rechts van je een stuntteam met motoren spectaculaire capriolen laat zien op de springschans, staat bij de start een grote groep motoren te ronken. Klaar voor de start. Zondagmiddag om half vier staan alle camera's op scherp voor de rijders in de BN-ers klasse. Voorop staan EO-presentator Arie Boomsma, 3FM-dj Wouter van der Goes (verkleed als acrobaat Adriaan), de Jovinks Gijs Jolink en Hendrik-Jan Lovink natuurlijk en helemaal achteraan staat Bennie Jolink klaar. Rustig maakt hij nog een praatje met een tv-journalist. Vier rondes later heeft Boomsma de overwinning binnen en worden de BN-ers onder luid gejuich uitgezwaaid.

Wie de cross links laat liggen, kan zich ook prima vermaken op de rest van het terrein. Met het optreden van André Manuel bijvoorbeeld, die speelt op het 'Fijnproevers'-podium, waar de Jovinks artiesten neer hebben gezet die ze zelf goed vinden. Een bospad leidt naar het andere deel van De Schans, waar het 3FM buitenpodium staat. In de tent, het hoofdpodium, speelt ska-ster Mark Foggo. Mensen drinken een biertje en dansen of zitten in groepjes op de grond. Een festivalsfeertje bij uitstek. 

Terug naar de cross. Daar zijn laat in de middag de meest fantastische creaties te zien: een rijdende bar, een brandweerauto en een enorme Herbie-kever. Verzin het maar eens. Een geweldig feest! Een aaneenschakeling van hoogtepunten! Zo maar wat kreten die op de website van het Zwarte Cross Festival staan te lezen na afloop van de editie 2006. Het driedaagse festival trekt maar liefst 78.000 toeschouwers naar de Besselinkschans in Lichtenvoorde. Het is voor het eerst dat het megaspektakel op deze locatie werd gehouden. Alle eerdere edities hadden plaats in Halle. “Wat ons betreft blijven we met het festival zo lang mogelijk in Lichtenvoorde”, is de reactie van Gijs Jolink namens Jovink en de Voederbietels. Die reactie laat aan duidelijkheid niets te wensen over. 

Toen Jovink en de Voederbietels uitkeken naar een alternatieve locatie, omdat het terrein in Halle eigenlijk te klein werd voor de cross, muziekacts, theater en alle andere activiteiten, werd vrijwel meteen de Besselinkschans genoemd. “We wilden per se in de Achterhoek blijven. Terreinen van zeventig hectare met een goede ontsluiting en een goede bodemgesteldheid zijn dan dun gezaaid”, vertelt Gijs Jolink. Er waren best nog meer alternatieven, maar De Schans had eigenlijk alles in huis. Dat het inderdaad een prima podium is gebleken voor de Zwarte Cross, is ook uitgekomen. Met name de grootte van de festivallocatie bood de organisatie, Jovink & de Voederbietels, ongekende mogelijkheden. “De grootte van het terrein was een belangrijke reden om weg te gaan uit Halle. De Schans is een mooi, gezellig terrein met veel bos. En heel belangrijk: het terrein kan beter tegen water. Als we die hoeveelheden regen voor het festival in Halle hadden gehad, was het drama niet te overzien geweest.” De prima ontsluiting zorgde verder voor nauwelijks files en dat was in het verleden ook wel anders. Ook parkeerproblemen deden zich niet voor. 

Bijzonder positief is Gijs Jolink ook over de samenwerking met de verschillende verenigingen uit Oost Gelre. Met de MACL, maar ook met de vele andere verenigingen die vrijwilligers leverden. 

De inwoners van Oost Gelre waren uitgenodigd om op zaterdagmiddag een kijkje te nemen op het festivalterrein; een geste van Jovink en de Voederbietels aan de 'nieuwe buren'. Dit initiatief is positief ontvangen. “We hebben nu al een prima band met de buren”, vindt Gijs. “Een band bouw je niet in een paar dagen op, maar ik mag wel zeggen dat de band met de mensen net zo goed is als in Halle. Misschien zelfs nog wel beter.” Gijs werd 's middags door verschillende inwoners aangesproken. “Ik kwam bijvoorbeeld twee wat oudere meneren tegen, die zaten op een bankje een biertje te drinken. “Heren, vinden jullie het leuk?” vroeg ik ze. “Wi-j waren oetgeneudegd, dan komt wi-j ok”. Leuk toch om te horen!” 

Typerend vindt Jolink, dat een dweilorkest uit de gemeente zichzelf heeft aangeboden om muziek te komen maken. “Mooi toch. Het past prima bij de Zwarte Cross-gedachte dat iedereen welkom is en zeker de buurt.” Jovink 'waarschuwde' de inwoners dat er dat weekend best een 'hoop herrie' gemaakt zou worden en dat de kans aanwezig was, dat ze zouden worden opgehouden door bezoekers van het festival. Misschien wel juist daarom, door de inwoners bij het evenement te betrekken, viel er geen wanklank over herrie of andersoortige overlast te horen. 

Eigenlijk had de organisatie al een jaar eerder willen verhuizen naar De Schans, toen er nog sprake was van een gemeente Lichtenvoorde en een gemeente Groenlo. Omdat de toenmalige interim-burgemeester Doek de beslissing wilde overlaten aan het nieuwe gemeentebestuur van Oost Gelre, was een verhuizing in 2005 nog niet aan de orde. 

Over de samenwerking met de gemeente zijn Jolink en zijn kompanen vol lof. “We hebben prettig samengewerkt met de gemeente Oost-Gelre. Er zijn altijd een paar verbeterpuntjes, maar over het algemeen waren beide partijen zeer tevreden.” Ondanks dat het festival was uitverkocht en bijna 80.000 bezoekers naar de Zwarte Cross kwamen, hoefde de politie nauwelijks in actie te komen. En dat is toch ook een mooie opsteker. “De politie zei dat het eigenlijk onvoorstelbaar is dat er met zulke bezoekersaantallen zo weinig, of eigenlijk niets, is gebeurd. Maar dat past ook wel bij de sfeer en het karakter van het evenement.” 

De Zwarte Cross is uitgegroeid tot één van de grotere festivals van Nederland. “De burgemeester heeft laten weten trots te zijn zo'n evenement binnen de gemeente te hebben. Het was één groot, laagdrempelig verzoeningsfeest. We hebben veel positieve media-aandacht gehad. Het zet zo'n gemeente toch weer op de kaart. Het moge duidelijk zijn: wij zijn dik tevreden met De Schans als locatie voor de Zwarte Cross en we willen heel graag zo lang mogelijk in Lichtenvoorde blijven.” 

Zwarte Cross Festival 2007 groot succes! 
Heilzame modder geen spelbreker in feestvreugde op het Zwarte Cross Festival 2007

De elfde editie van het Zwarte Cross Festival verbreekt ondanks het slechte weer alle bezoekersaantallen records! Kwamen er vorig jaar nog zo’n 78.000 bezoekers naar het meest bizarre motor- en muziekevenement van Nederland, dit jaar werd daar nog eens een flinke schep bovenop gedaan. Ondanks de slechte weersvoorspellingen bezochten dit jaar ruim 93.000 bezoekers de Zwarte Cross. Een absoluut record. 

Cross
De wedstrijden zijn goed en zonder ongelukken verlopen. Ook de veranderingen aan de baan hebben hun vruchten afgeworpen. Met man en macht en alle mogelijke middelen hebben de medewerkers van de MACL ervoor gezorgd dat de wedstrijden hun doorgang konden vinden en dat bijna alle voertuigen hun rondes hebben kunnen rijden. Hulde! 

Theaterweide
De primeur van het Zwarte Cross Festival is dit jaar de Theaterweide. De diversiteit van de verschillende theatervormen en de geweldig mooie aankleding van de Theaterweide blijken voor een grote groep bezoekers de moeite waard te zijn om een kijkje te gaan nemen. Te zien zijn o.a.: Jules Deelder, Jan Vayne met het Rosenberg Trio, Andre Manuel, Bennie Jolink, Armand en vele anderen. De Theaterweide heeft twee dagen lang vol gezeten, een prachtige start voor een primeur. 

Sfeer 
Dat de Zwarte Cross bekend staat om zijn gemoedelijke sfeer mag inmiddels bekend zijn. Geweldig is het om te zien dat een flinke regenbui of zelfs een modderig terrein geen enkele invloed had op de sfeer! De Zwarte Cross is zonder noemenswaardige calamiteiten verlopen; het is één groot ouderwets gezellig feest. 

Grote namen op Zwarte Cross Festival! 
Dit jaar staan er bandnamen op het Zwarte Cross Festival waar menig nationaal festival jaloers op kan zijn. Status Quo, Ilse Delange, Krezip, Within Temptation, Di-rect, Normaal, Beef en vele buitenlandse namen prijken op het affiche van het inmiddels grootste festival van Oost Nederland. De organisatie is verguld met deze indrukwekkende line up. Buitenlandse namen Van de bijna 100 acts die op elf verschillende podia ten tonele verschijnen, komen er veel uit het buitenland. Status Quo is bekend bij velen, maar ook vele (nog) onbekende bands komen op het Zwarte Cross Festival hun kunsten vertonen. The Cato Salsa Experience uit Noorwegen is in eigen land een van de populairste rockbands en hetzelfde geldt voor Ot Vinta, afkomstig uit Oekraïne. Traditioneel komen veel goede bands uit Engeland (The 925’s, Status Quo, Fragment), maar ook België herbergt veel goede live bands (dit jaar: The Seatsniffers, The Rhumba Kings, The Killbots en The Internationals). Verder bands uit Oostenrijk, Italië en zelfs twee bands uit Rusland. 

Serious Talent
Rockbands hebben het niet gemakkelijk in Nederland en voor nieuwe bands is het al helemaal moeilijk om zonder airplay aan de bak te komen. Daarom is het Zwarte Cross Festival met 3FM een samenwerking begonnen om nog onbekende rockbands een kans te geven mee te doen aan een landelijke wedstrijd. De titel luidt ‘Serious Talent’. De beste bands krijgen landelijk airplay en de finale is een optreden op het Zwarte Cross Festival op zaterdagmiddag op het fijnproeverspodium. De winnaar hiervan mag diezelfde avond op het Hoofdpodium het voorprogramma van Within Temptation verzorgen. 

Achterhoekse cultuur 
Het Zwarte Cross Festival wil geenszins zijn afkomst verloochenen. De typische Achterhoekse cultuur hebben de Jovinks hoog in het vaandel: gemoedelijkheid, verdraagzaamheid en gastvrijheid. Geen vechtpartijen en dat soort onzin, gewoon lekker ‘met mekare hendoon’. Daar past ook bij, trots te zijn op de Achterhoekse namen die op het Zwarte Cross Festival staan tussen alle grote namen. Denk hierbij aan bands als Boh Foi Toch, Normaal, troubadour Henry Welling en The Bloody Honkies, die op fietsafstand van de Zwarte Cross wonen.

VIDEO'S

FOTO'S

AFFICHES

Locatie (Google Maps)

PROGRAMMERING

De onderstaande bands en artiesten uit de gemeente Oost-Gelre hebben gespeeld op dit evenement
Bloody Honkies, The
(Rock)
Boh Foi Toch
(Dialect)
Alan Gascoigne
(Dialect, Rock)
Normaal
(Dialect)
Automatic Sam
(Rock)
Proper Outfit
(Pop)
Shiver
(Rock)

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: