Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

1977 en 1978

1977 en 1978

1977 en 1978

Zomerfeest

Type: Evenement Plaats: Lichtenvoorde

OMSCHRIJVING

”Het idee voor een dergelijk festival is geboren in 1973, als ik met mijn vriendengroep bestaande uit Cor van der Linden, Gerdy Hulshof, Riet Servaas en Ben Klumperink, al verschillende popfestivals als Kralingenpop en Jazz-Bilzen (België) heb bezocht. Zo iets willen we in Lichtenvoorde ook organiseren. Plannen worden gemaakt, locaties bekeken, zoals ondermeer de ijsbaan aan de Esstraat, het sportveld achter de Switte en het grasveld aan de Oude Aaltenseweg. We stappen met onze plannen naar de gemeente. Die verwijst ons door naar de Stichting Socuwel. De beroepskracht Theo van de Boogaard ontvangt ons met open armen. Hij is juist bezig het jongerenwerk nieuw leven in te blazen en ziet ons werkende jongeren als een aanwinst voor zijn jongerenwerkgroep, die op dat moment hoofdzakelijk uit studerende jongeren bestaat.

Een aantal vrienden haakt al vrij snel af. Ze voelen zich niet thuis in de werkgroep. Wat de plannen voor het festival betreft, die gaan voorlopig in de ijskast, er is op dat moment geen geld en het financiële risico voor een dergelijk buitenfestival is te groot. Als Socuwel in 1976 haar kindervakantieweek Keistad verhuist van de boerderij op het Hooiland naar een grote evenemententent aan de Esstraat komen de mogelijkheden voor een festival weer in beeld. In goed overleg met de organisatie van Keistad krijgen wij (de Groepengroep) de beschikking over deze tent de zondag ná afloop van de Keistadweek. Dat het festival kleinschaliger van opzet gaat worden dan de plannen van 1973 is wel duidelijk. Opzet is geen gewoon popfestival, maar een breed cultureel evenement met muziek, cabaret, entertainment, show en informatie. Het krijgt de naam Zomerfeest. De Groepengroep wordt uitgebreid tot negen personen: Gerard Hillen, Theo Dries, Jos Holweg, Maarten ten Have, André te Molder, Fons Krabbenborg, Roland Bonsen, Herman Krediet en Rien Boender en er worden zo’n 40 vrijwilligers aangezocht voor de op- en afbouw van de tent, inrichten, barbeheer, kassadienst en bewaking. De begroting voor het Zomerfeest bedraagt fl.13.000,-. De datum wordt zondag 31 juli van 15.00 - 23.00 uur. De entreeprijs is een tientje en het programma ziet er als volgt uit. Muziek: Fungus, Water en Sweet d’Buster. Cabaret: Het Tragisch Duo. Show: Fakir King Raja Sindra. Informatie: Wereldwinkel, Amnesty International, de EHBO en het Theehuis. Het Zomerfeest is begroot op 1000 bezoekers, er komen er maar 600, dus dat betekent een flink verlies. In 1978 volgt de herkansing. Dit keer kiezen we alleen voor muziek. Zondag 29 juli vanaf 18.00 uur met de popgroepen: Squad, Cake en weer de op dat moment razend populaire band van Bertus Borgers en Robert Jan Stips, Sweet d’Buster. De begroting is lager, fl. 9000,- en de inkomsten zijn begroot op 600 bezoekers. De entree bedraagt wederom een tientje. Al met al zou je dus zeggen, dit kan niet mis gaan. We zijn dan ook heel positief, tot we horen dat er in dezelfde maand nog een popfestival gepland staat namelijk: het Bleekerfestival op 9 juli. Zo doet zich het merkwaardige fenomeen voor van twee festivals in dezelfde maand in dezelfde plaats. Omdat ons Zomerfeest later is, vrezen we het ergste. Afblazen heeft geen zin. De contracten met de bands zijn al maanden geleden afgesloten, dus we besluiten om door te gaan. Het Zomerfeest verloopt goed, het is mooi weer en er komen voldoende bezoekers en er is goede muziek te zien en te horen. Toch komt er geen derde editie, omdat er plannen zijn voor het organiseren van een reünie van oud-Lichtenvoordse groepen.”

FOTO'S

AFFICHES

PROGRAMMERING

De onderstaande bands en artiesten uit de gemeente Oost-Gelre hebben gespeeld op dit evenement

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: