Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

Motor Club Marienvelde

Type: Evenement Plaats: Marienvelde

OMSCHRIJVING

Het is 1991 en de kerk in Mariënvelde is toe aan een grondige restauratie. Het kerkbestuur roept alle verenigingen die het dorp rijk is op, om op een of andere manier geld in te zamelen. De motorclub Mariënvelde, de MCM, wil zich van haar goede kant laten zien, want dat is een kant waaraan velen uit het dorp twijfelen. Men organiseert een motorweekend met afsluitend op zondag een autocross en een crazy-cross. Voor het motorweekend wordt een aantal bevriende clubs uitgenodigd voor een weekend toeren, ouwehoeren en bier drinken. Massaal wordt er gehoor gegeven aan de uitnodiging en ook de zondag met de auto- en crazy-cross wordt door duizenden mensen bezocht.

Muziek mag natuurlijk niet ontbreken. Het bestuur boekt So What en Display. Het is een groot succes en een aanzienlijk bedrag, het grootst van alle verenigingen, wordt overgemaakt op de rekening van het kerkbestuur. Er wordt nu toch met andere ogen gekeken naar deze club motorrijders. Met zo’n succes kan een vervolg niet uitblijven. Het volgende jaar wordt een kopie van het eerste, met nóg meer bezoekers en de bands Boothill Undertakers, Why Not en het Hanska Duo. Het bestuur besluit om beide evenementen uit elkaar te trekken; een weekend motortreffen en een weekend autocross. Het motortreffen kent een behoorlijk vast programma, alleen de bands wisselen elkaar af. In 1994 spelen Fets and The Beautifuls en Jovink en De Voederbietels. In 1995 krijgt lokaal talent een kans: N.O.O.T. en de Gèle Pädde. Verder spelen Storm, Fets and the Beautifuls en wederom Jovink. In 1996 spelen de plaatselijke helden van N.O.O.T. en Voice of Fear, gevolgd door Alimentation en weer Fets and the Beautifuls. De bezoekers blijven komen, ook in 1997, voor ondermeer Lekker Fris, Jovink, Haunch of Venison, Crystal Dream en A. Nus en K. Nus. In 1998: Tsja!, Schrikdroad, Voice of Fear, Hazenbagger, uit België Nonkel Neys en uit Ierland Big Generator. Het motortreffen van 1999 wordt een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de MCM. Op het affiche staan Dialogue, de Oxx Band, Hard & Ciel, Purple Haze, Big Generator en Bakkerij Manschot. De sfeer is gespannen. Halverwege het optreden van Hard & Ciel rijdt een motorrijder zijn machine de tent binnen en geeft een ‘burnout’ ten beste. De tent vult zich met rook en er wordt wat geduwd en getrokken. De band houdt op met spelen. Het handgemeen loopt uit op een knokpartij tussen twee rivaliserende motorclubs. Het gevecht verplaatst zich naar buiten en neemt grimmige vormen aan. De vechtende meute bedient zich van steek- en andere wapens. Na een half uur, als de gemoederen enigszins bedaard zijn, speelt Hard & Ciel verder. Het rommelt in de motorclubwereld; de boel wordt door enkele clubs geterroriseerd en veel motorclubs stoppen met hun treffen, zo ook de MCM. Na een paar jaar begint het toch weer te kriebelen en er wordt in 2002 voorzichtig begonnen met een ‘after tour party’ met live muziek. In 2003 weer een volwaardig treffen met Ready Zalted, Fiscuzz, The Marshalls en Kliet Hoor Us. In 2004: Dialogue, Purple Haze en wederom Kliet Hoor Us. Bescheiden begonnen, maar in 2005 al weer behoorlijk op sterkte met Waltzen Raven, Dialogue, Elister, The Marshalls met Richard ‘Gorro’ Jansen en Kiek Now Us. De zondagmiddag is tevens het afsluitende feestje voor alle vrijwilligers die meewerken aan dit sympathieke evenement. 

De belangstelling voor het andere weekend, de autocross, neemt ieder jaar af, zodat MCM besluit om er in 1995 een punt achter te zetten. Er moet iets nieuws, iets sensationeels, verzonnen worden. Enkele leden zien bij toeval een combinerace in de Hoeve. Dat kan natuurlijk ook in Mariënvelde. Iedereen is enthousiast en een aantal bestuursleden, waaronder Rob Domhof en Henk Elschot, reist met diepladers af naar Trier. Daar worden, voor Fl. 10.000 tien combines gekocht en die worden verloot onder de leden. Daarnaast worden voor de eerste combinerace andere racers uitgenodigd. Het wordt een enorm succes en het tweede jaar kent men deelnemers uit Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland. In 1998 volgt een financiële strop. Door extreme wateroverlast wordt het evenement halverwege afgelast. Het bestuur komt aan de praat met Gijs Joling van Jovink en De Voederbietels. Zijn voorstel is de handen ineen te slaan en de combinerace te koppelen aan de Voederbietelfanclubdag. Dat gebeurt. Nog het zelfde jaar wordt er een combinerace georganiseerd met Jovink. Er komen 7000 bezoekers op af en uiteraard speelt Jovink met in het voorprogramma Captain Gumbo. De twee daaropvolgende jaren komen er 13.000 bezoekers naar de race. Op de poster en op het podium: Cuby and The Blizzards, De Heinoos, Thinner as Lizzy, Julian Sas, Wang Dang Sweet Boom Tang en uiteraard Jovink. Na drie jaar houdt de samenwerking met de Jovinks op. De hobby van de een en de commerciële inslag van de ander botsen met elkaar. MCM gaat alleen verder met als gevolg dat het aantal bezoekers halveert. De jaren die volgen staan op de affiches en on stage: Veur de Donder, de Oxx Band, The Spitfires, Busted, P.U.R., The Marshalls, Past to Present, Firefly, Bakkerij Manschot, Dialogue, Old Ni-js, Purple Haze, Kiek Now Us en Jerry and the Casemakers. MCM, Motorclub Mariënvelde, het blijft een bijzonder fenomeen.

VIDEO'S

AFFICHES

Locatie (Google Maps)

PROGRAMMERING

De onderstaande bands en artiesten uit de gemeente Oost-Gelre hebben gespeeld op dit evenement
Bakkerij Manschot
(Dialect)
Busted
(Pop, Rock)
Elister
(Rock)
Fiscuzz
(Rock)
Gele Pädde
(Metal, Rock)
Hard en Ciel
(Pop, Rock)
Kiek Now Us
(Dialect)
N.O.O.T.
(Rock)
P.U.R.
(Rock)
Tsja!
(Pop, Rock)
Voice of Fear
(Pop, Rock)

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: