Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

Het feest der verbroedering

Het feest der verbroedering

Het feest der verbroedering

Burenfeest

Type: Evenement Plaats: Groenlo, Lichtenvoorde

OMSCHRIJVING

In 1999 besluiten enkele gelijkgezinden uit de toenmalige gemeentes Groenlo en Lichtenvoorde de handen ineen te slaan om een groots ‘feest der verbroedering’ te organiseren tussen beide plaatsen, die al een eeuwenlange rivaliteit onderhouden met elkaar. Tijdens dit gebeuren dient de nadruk te worden gelegd op datgene wat elkaar zo verbindt: muziek, humor, gezelligheid en gemoedelijkheid. De organisatie treedt op onder de naam Stichting Burenplicht, bestaande uit voorzitter William Jansen (Groenlo), penningmeester Jan Doppen (Lichtenvoorde), secretaris Henri Walterbos (Groenlo) en de leden Walter Niënhuis (Lichtenvoorde), Joeri Analbers (Groenlo) en Wim Wiggers (Lichtenvoorde).

De doelstelling: ”het bevorderen en het in stand houden van verzoenende activiteiten op maatschappelijk, cultureel en creatief gebied, tussen de beide rivaliserende gemeenten Groenlo en Lichtenvoorde.” Het Burenfeest vindt plaats op 4, 5 en 6 juni 1999 in een grote feesttent op de Maliebaan in Groenlo. Op vrijdag 4 juni vindt ‘Burenpop’ plaats met Take Two, Tsja!, Licht Ontvlambaar, de KGB band en De Gracht met een gastoptreden van oud-Grollenaar Peter Groot Kormelink. Een dag later wordt de Grote Burenplaybackshow gehouden met aansluitend ‘Burenkroeg’. Het Vredesbal op zondag oefent een grote aantrekkingskracht uit op inwoners uit beide plaatsen, ondanks het slechte weer de nacht ervoor en de dag zelf. Het programma spreekt zeer tot de verbeelding: Kingsize, Duo Blitz, de Grolse Hofzangers, De Drie Keien, Arthur and the Strings, Zwarte Jan en Boh Foi Toch. Tijdens het Vredesbal roken de burgemeesters Petra van Wingerden (Groenlo) en Reinder van Reijckevorsel (Lichtenvoorde) gezamenlijk de vredespijp. Foto’s hiervan staan een dag later groot in alle regionale kranten afgebeeld. De presentatie is in handen van Hennie Schovers en Jan Manschot, die aan het eind van de middag hun Longa- en Grol shirts ruilen, tot grote hilariteit van de honderden aanwezigen. Het gehele weekend wordt gewerkt met vrijwilligers van volleybalvereniging Longa, sv Grol en Scouting Groenlo, die hiervoor in ruil een donatie in de verenigingskas krijgen. 

TWEEDE EDITIE 2005 
”Groenlo en Lichtenvoorde zijn al eeuwen rivalen van elkaar. Hier wordt in het verleden al regelmatig op ludieke wijze uiting aan gegeven. Er zijn veel tegenstellingen tussen beide ‘stammen’, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Beiden laten bijvoorbeeld geen gelegenheid ongemoeid om er een feestje van te maken, al dan niet gezamenlijk.” Zo wordt het Burenfeest 2005 groots aangekondigd in de regionale en plaatselijke media. Steam Entertainment uit Groenlo en de MACL organiseren op zaterdag 13 augustus een groot Burenfeest op De Schans in Lievelde. Het idee is ontstaan naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling die op dat moment speelt. Beide plaatsen dienen met ingang van januari 2006 één gemeente te vormen, zo schrijft ‘Den Haag’ voor. Het feest bestaat uit optredens van verschillende bands uit Groenlo en Lichtenvoorde en bands met zowel een Grolse als een Lichtenvoordse inbreng. Zo staan deze avond op het podium Lebber, De Bokkies, Bakkerij Manschot en De Waldolala’s. Daarnaast, tussen de bands door muziek van dj Reinoud Rave en praat Willem te Molder (Boh Foi Toch/Omroep Gelderland) praat deze avond als gastheer aan elkaar. Voorafgaand aan het feest kunnen inwoners van de gemeenten en hun kerkdorpen op de website www.burenfeest.nl leuke boodschappen achterlaten die op de avond zelf op grote schermen getoond worden. Ook foto's van ludieke evenementen en gebeurtenissen worden getoond. Op het feest komen 700 bezoekers af. Na afloop kondigt de organisatie de editie 2006 alvast aan…..dit is tevens het laatste woord wat er over gesproken wordt! 

‘Wa’j ’t wiedste weggooit’ live op BurenFeest 
(Artikel Dé Weekkrant Groenlo-Lichtenvoorde, augustus 2005) 
GROENLO/LICHTENVOORDE - In het kader van de ‘namenruzie om een burenfusie’ waren Onno Zijdel uit Groenlo en Thijs van Halteren uit Lichtenvoorde het gesteggel over de nieuwe naam van de gemeente zat en maakten een lied getiteld: ’We moeten ons toch schamen’. Het aanstekelijke nummer kwam op cd-single uit op initiatief van enkele enthousiaste Grollenaren. Mede dankzij enkele sponsoren werd het uitbrengen van de cd-single mogelijk gemaakt. De opbrengst komt ten goede aan de muzikale basisvorming van kinderen op alle 20 basisscholen, in de gehele gemeente, waarbij gedacht moet worden aan de aanschaf van instrumenten en eventuele toebehoren. Op de cd-single staan naast de videoclip, de meezingversie, ook het nummer ‘Wa'j 't wiedste weg gooit', met tekst van Henri Walterbos en muziek van Onno Zijdel. Het nummer wordt gezongen door een mix van Grols en Lichtenvoords muzikaal talent: Tim Ebbers (De Bokkies, ex-De Gracht), Willem te Molder (Boh Foi Toch), Cindy Rooks (KGB-band) en Jan Doppen (ex-KGB). Aan het project werd verder medewerking verleend door Ernesto Oosthuizen (ex-De Gracht, Shiver). “Het nummer is heel bijzonder geworden,” vinden de schrijvers zelf. “De stemmen van Tim Ebbers en Willem te Molder, kleuren goed samen. Verder de geweldige stem van Cindy Rooks en het Beatlesachtig klinkende intermezzo dat Jan Doppen zingt.” Het nummer wordt eenmalig, exclusief op het Burenfeest, live ten gehore gebracht. “Het nummer past uitstekend op het Burenfeest. De tekst dekt de lading volkomen,” vertelt organisator Michaël Lammers. Speciaal op deze avond wordt de cd-single, voor het goede doel, te koop aangeboden. Begin september wordt de actie afgerond.

FOTO'S

AFFICHES

Locatie (Google Maps)

PROGRAMMERING

De onderstaande bands en artiesten uit de gemeente Oost-Gelre hebben gespeeld op dit evenement
Bokkies, De
(Rock)
Lebber
(Pop)

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: