Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

1996 – 2011: Høken bij Sourcy Center en City Lido

1996 – 2011: Høken bij Sourcy Center en City Lido

Achterhoeks Klasse Gala

Type: Evenement Plaats: Groenlo, Zieuwent

OMSCHRIJVING

In 1998 doet Jarno Boesveld mee aan een prijsvraag in een motorblad. De hoofdprijs is racen op een beschikbaar gestelde motor in een officiële wedstrijd. Hij wint de prijs én de wedstrijd en dat terwijl hij nog nooit een racemotor onder zijn kont heeft gehad! Zijn vriend Gijs Joling ziet het allemaal gebeuren en vindt dat zoveel talent een kans moet krijgen. Maar ja, racen is een dure sport en geld is er niet. Sponsoren zoeken is lastig en loterijen en dergelijke leveren niet genoeg op. Hij overlegt met zijn vader, Ben Joling, die net als hij de motorsport een warm hart toedraagt. Samen stellen ze dat er toch een manier moet zijn te bedenken, die én leuk is én veel geld oplevert. Het idee om een benefietconcert te geven is geboren.

Bands spelen voor niets en iedereen werkt vrijwillig en onbetaald mee. Er wordt een stichting in het leven geroepen die alles zal gaan organiseren: stichting RAPS. Dat staat voor Racende Achterhoekers Promoten Snelheid. Vader en zoon Joling nemen zitting in het bestuur en besluiten dat hun beider bands, Jovink en Normaal er zullen gaan spelen en noemen het evenement het Achterhoeks Klasse Gala. Het eerste concert is in Hummelo tussen kerst en oudejaarsavond en is in een mum van tijd uitverkocht. Er blijft veel geld over, genoeg om Jarno Boesveld op de motor te houden. Na een paar jaar verhuist het Achterhoeks Klasse Gala naar het Sourcy Center in Zieuwent en is ook daar steevast uitverkocht. Jovink en Normaal zijn door de jaren heen de vaste waarden van de avond, maar ook worden collega’s uitgenodigd. Zo staan o.a. Rowwen Hèze, Band Zonder Banaan, Julian Sas, Action in DC, de Oxx-band en Theo the King op het podium. Ook worden er gelegenheidsformaties gevormd. De Motorband met vader en zoon Joling en De Driete Noren, bestaande uit Ben Joling, Jan Kolkman en Hendrik-Jan Lovink, zijn wel de bekendste. Na een aantal jaren houdt Jarno Boesveld de racewereld voor gezien. Hij kan terugkijken op een succesvolle carrière. Hij scoort zelfs punten op de TT in Assen. Het Achterhoeks Klasse Gala gaat door en wordt georganiseerd door Jovink en deze stort de opbrengst in de kas van RAPS. Deze stichting bepaalt welk goed doel er gesteund gaat worden. Dat zijn b.v. Han Smeet en Marcel Willemsen, die wordt zelfs wereldkampioen, maar ook het jeugdbeleid van de KNMV of een fietscrossbaan voor de jeugd in Hummelo. Het Achterhoeks Klasse Gala is feesten voor een goed doel met alleen maar winnaars. 

Persbericht 13-12-2012: 
GROENLO - Het muziekfestival Achterhoeks Klasse Gala (AKG) wordt dit jaar niet gehouden. Daarmee komt er na zestien jaar een eind aan het door de Hengelose Feestfabriek georganiseerde feest. Het festival werd jaarlijks tussen medio en eind december gehouden. Als reden voor het stoppen met het AKG noemt woordvoerder Pieter Holkenborg de andere evenementen waarmee de Feestfabriek druk is, zoals Mañana Mañana in augustus 2013 en de Zwarte Cross. Het AKG werd gehouden sinds 1996; eerst in Hummelo, later in Zieuwent en sinds 2010 in City Lido in Groenlo.

AFFICHES

Locatie (Google Maps)

PROGRAMMERING

De onderstaande bands en artiesten uit de gemeente Oost-Gelre hebben gespeeld op dit evenement
Automatic Sam
(Rock)
Proper Outfit
(Pop)

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: