Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

't Bleeker festival in Lichtenvoorde

't Bleeker festival in Lichtenvoorde

't Bleeker festival in Lichtenvoorde

Bleekerpop

Type: Evenement Plaats: Lichtenvoorde

OMSCHRIJVING

"Eigenlijk moest de naam het Elzer festival zijn, want de speeltuin die aan het festivalterrein grenst heet De Els en niet De Bleek. Dat was al de eerste misser" lacht Joop Tenten bijna 30 jaar later. Zondag 9 juli 1978 vindt op het gemeentelijke terrein aan de Oude Aaltenseweg het Bleekerfestival plaats. Joop Tenten is cafébaas van ’t Slöfke, tegenwoordig café De Zaak. Samen met stamgast René Niënhuis, vriend Dick Bouwmeester en popkenner Hans Bennink wil hij een serieuze concurrent voor het Lochem popfestival opzetten. In Lichtenvoorde moet dat lukken is het idee. In eerste instantie alleen maar voorspoed. Burgemeester Jacques Groffen is enthousiast. Het terrein is mooi, ligt in het dorp aan een kruispunt en er moet stroom te halen zijn bij de huizen in de omgeving.

Rene Niënhuis mobiliseert zijn kameradengroep om te helpen en is daardoor meteen ook crew-boss. Dick Bouwmeester(!) en Herman Koelman, zij hebben een aannemersbedrijfje in Aalten, bouwen het podium van steigermaterialen. Joop doet de PR, de horeca en de financiën. Met Hans Bennink regelt hij ook de programmering. Als eerste act wordt de razend populaire junk Herman Brood geboekt. Daarna volgen Partner, de Houseband, The Bintangs en de Arnhemse groep Sylph. De organisatie is vol vertrouwen. Ook uit Duitsland zullen gasten naar Lichtenvoorde komen als er nog een internationale act bijkomt. Joop belt Normaal manager Mick Froeling en die komt met de legendarische namen The Troggs en Colosseum op de proppen. Wat een line-up! Geluid en licht komen ook uit Duitsland: Musik Produktiv! De totale begroting bedraagt zo’n 40.000 gulden. Met 1500 à 2000 bezoekers moet er al een winstpunt bereikt zijn. Joop sluit voor de zekerheid nog een regenverzekering die 20.000 gulden uitkeert als binnen een vooraf bepaalde periode op de festivaldag een vastgelegd aantal millimeters regen valt. "De verzekeraar plaatste een regenmeter bij het politiebureau om fraude te voorkomen. Het festival begon om 12.00 uur en tussen 10.00 en 12.00 zouden ze meten. Het bleef nog droog, maar donker was het al wel" vertelt Joop. 

Het festival begint. Presentatrice Marianne Helmers probeert, gekleed in overall en klompen, de sfeer op z’n Achterhoeks te verhogen. De regen valt urenlang met bakken uit de lucht. Slechts 350 betalende, klamme bezoekers passeren de poorten. Twee verdwaalde Duitsers komen op het geprogrammeerde Colosseum af, maar Colosseum heeft twee dagen daarvoor laten weten dat ze waarschijnlijk niet komen. Drummer John Hiseman is ziek. Waarschijnlijkheid wordt zekerheid, want de topper komt inderdaad niet opdagen. De overige bands wél en die doen allemaal hun uiterste best. Ondanks de regen wordt van de muziek genoten. De ijscoman verkoopt twee ijsjes, de bierblikjes blijven torenhoog op de pallets staan en alleen de warme broodjes gaan over de balies. De kranten zijn overwegend negatief over het evenement. Joop Tenten en zijn medeorganisatoren maken de balans op. Een strop van ruim 35.000 gulden! Iedere leverancier krijgt zijn geld. De vrijwilligers hebben hun feestje onder het motto 'niet geschoten is altijd mis'. 
Een jaar later volgt compensatie. Op hetzelfde terrein wordt een feesttent geplaatst. Normaal treedt er op voor een volle bak. Tenten, Niënhuis en Bouwmeester zien tot hun opluchting mooie cijfers. Nog een jaar later halen ze Mother’s Finest naar de Doetinchemse markthal. Alweer goed. Driemaal is scheepsrecht!

FOTO'S

Locatie (Google Maps)

PROGRAMMERING

De onderstaande bands en artiesten uit de gemeente Oost-Gelre hebben gespeeld op dit evenement

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: