Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

1997 - 2001: Høken in de schans

1997 - 2001: Høken in de schans

1997 - 2001: Høken in de schans

1997 - 2001: Høken in de schans

1997 - 2001: Høken in de schans

1997 - 2001: Høken in de schans

1997 - 2001: Høken in de schans

1997 - 2001: Høken in de schans

Oerkracht festival

Type: Evenement Plaats: Lichtenvoorde

OMSCHRIJVING

Het begin van de Lichtenvoordse festivaltraditie is op z’n zachtst gezegd ‘onwies’. Maar hoe kan het ook anders als je Het Anhangerschap, de harde kern Normaalfans, in huis haalt. Het is Lichtenvoordenaar René Niënhuis die als medewerker van evenementenbureau Loc7000 wijst op De Schans: dat zou in die dagen wel een mooi plekje kunnen zijn voor Normaals roemruchte Høkersweekend.

Het is 1997 als de Høkers voor het eerst hun haringen in de Lichtenvoordse zandgrond slaan. Hoewel, haringen? De kampeerders, doorgaans een robuust en ruig volkje, stampen een compleet dorp uit de grond! Bont versierde caravans, veewagens, bussen, oude legertenten en schaftketen. Een gezelschap uit Brabant reist naar Lichtenvoorde met een ‘mobiel cafe’, in werkelijkheid niet veel meer dan een afgeschreven harmonicabus, die volgens omstanders elkaar moment in elkaar kan donderen, maar wonderwel stand houdt. Alles strijkt neer op het campingterrein bij de Besselinkschans. En dat is in de jaren erna vaste prik. Alleen heet het de daaropvolgende edities geen Høkersweekend meer, maar Oerkracht. En het is niet, zoals het Høkersweekend, een strikt besloten feestje voor de Normaalfans. Iedereen is welkom. De bestanddelen blijven hetzelfde: veel bier, veel plezier, een camping en natuurlijk de muziek. Onvervalste boerenrock van Normaal, maar ook Jovink en de Voederbietels, de Band Zonder Banaan en De Zingende Fresia’s. De muziek bepaalt de sfeer en die zegt eigenlijk niks anders dan: niks moet, alles mag en het kan niet gek genoeg. Vijftien naakte mannen die voorbij komen wandelen na een duik in de vijver. Heel gewoon op een Oerkrachtfestival. Een vrouw op de nek en dan zo snel mogelijk naar de finish. Je ziet het ‘vrouwsleppen’ op De Schans, jaar in jaar uit, als vast onderdeel van het volksvermaak. Net als al die (vooral) mannen die met een blinddoek om, wroetend in de modder op de tast een varken te pakken moeten zien te krijgen. En dan is er George Baker, die net als de andere artiesten, in de roodgele Normaal-tent spontaan op een bierdouche getrakteerd wordt. “Lekker bier hier, maar ik heb het toch liever in een glas” en vervolgens ‘Una paloma blanca’ inzet. De anekdotes zijn bijna mythisch, de beelden staan gebrand op het netvlies van iedereen die ooit naar Oerkracht ging of de beelden zag op televisie. Het festival op De Schans is in die dagen dankbaar voer voor de cameraploegen die afreizen om dit stukje oerbeschaving aan hun kijkers voor te schotelen. Hoe bijvoorbeeld het nummer ‘Vrouw Haverkamp, vrouw Haverkamp, wat heb i-j grote titt’n’ wordt gescandeerd bij een Wet T-shirt-verkiezing. 

Festivalgangers die hun roes uitslapen op banken, in het gras of een gedeelte van de feesttent als hangmat gebruiken. Zoals gezegd: het kan hier niet gek genoeg. De ervaring leert dat de Oerkrachtganger zijn drankcoma op eigen kracht overwint en om dat te vieren weer in rechte lijn richting bar wandelt. Ondanks het ruige imago hebben de EHBO-ers het relatief rustig, in die zin dat er weinig trammelant is. Het is ‘gemoedelijk’ daar in Lichtenvoorde. Achteraf heeft het misschien wel alle vooroordelen bevestigd die ooit de wereld in geslingerd werden door de boerenrockgroep Normaal: dat het een dranklustig, vrouwonvriendelijk en uitbundig volk op klompen is hier in het Oosten van het land. “Eigenlijk wilden we daar ook wel vanaf”, bekent Joost Carlier nu. “Het was de bedoeling om het festival met de naam Oerkracht naar een hoger plan te tillen. Het festival breder te maken door ook meer bands te trekken. Maar dat is vanaf het begin aan lastig geweest. De kracht van Oerkracht zat bij de aanhang van Normaal. Maar die groep was natuurlijk ook heel dominant, waardoor we het festival niet zomaar breder konden maken”, aldus Carlier. Het Anhangerschap had aan de gezelligheid en de onvervalste klassiekers van Bennie Jolink en consorten genoeg. Jovink en de Voederbietels, dat ging dan nog een keer, dat is per slot van rekening familie. Carlier wil verder. Iets anders doen. “We hadden de ambitie om landelijk iets uit te stralen. Daarom moesten we uiteindelijk rigoureus breken met Oerkracht.” De Besselinkschans is in 2001 voor de laatste keer het toneel van een Oerkrachtfestival. Tot teleurstelling van de Normaal-fans, die ergens anders hun heil moeten zoeken. Inmiddels heeft Het Anhangerschap al weer jaren elders onderdak. En de Zwarte Cross die in 2006 voor het eerst gehouden wordt in Lichtenvoorde vult de leemte van Oerkracht op de Besselinkschans, denkt Carlier. De ruige boerenrock wordt ingeruild voor onvervalste nostalgie uit de jaren zeventig…

VIDEO'S

FOTO'S

AFFICHES

Locatie (Google Maps)

PROGRAMMERING

De onderstaande bands en artiesten uit de gemeente Oost-Gelre hebben gespeeld op dit evenement
Blazt
(Rock)
Normaal
(Dialect)

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: