Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

Born to be wild

Born to be wild

Born to be wild

Born to be wild

Big Twin Bikerfestival

Type: Evenement Plaats: Lichtenvoorde

OMSCHRIJVING

Op zaterdag 14 september 1991 zingen ruim 10.000 bikers hun Ave Maria in de Besselinkschans tijdens het optreden van de legendarische groep Steppenwolf. Motorblad Big Twin viert daar haar vijfjarig bestaan met het Big Twin Bikerfestival. De presentatie is in handen van Karin Bloemen. Naast klapper Steppenwolf staan Action in DC, Bertus Staigerpaip, Harry Muskee, Nasty Girls en Dee & the Disciples op het ronkende programma. De gemeente Lichtenvoorde, nog niet gewend aan evenementen van deze omvang, heeft met enige moeite de vergunning verleend. De Lichtenvoordse horeca houdt die avond haar adem in. De burgemeester heeft de kasteleins namelijk per brief geadviseerd om ‘s avonds vroeg te sluiten. Er kan geen garantie worden gegeven voor de veiligheid. Stel je voor dat de bikers het plaatselijke uitgaansleven induiken.

Die vrees blijkt ongegrond. De duizenden motorfreaks blijven na hun 'familiedag' lekker op het festivalterrein en de tijdelijke camping in De Schans. Achter de schermen is het minder rustig. Joop Tenten was als MACL-bestuurslid intensief bij de organisatie van Interbike betrokken. “Op zaterdagochtend kregen we een telefoontje, dat er een grote groep Engelse Hells Angels op de boot onderweg was. Paniek alom want ook Hollandse Angels hadden al laten weten dat ze zouden komen. Die wilden geen entree betalen en eisten een apart afgezet terrein om te bivakkeren.” Een spoedvergadering resulteert in de komst van de Mobiele Eenheid. Die wordt preventief gestationeerd in het klooster Loreto. “Bij boer Weenink hadden we een stuk grond afgezet en uitgerust met noodverlichting. Het pakte allemaal zo anders uit. De gevreesde Engelse Angels hadden nota bene een bestemming in België en lieten Lichtenvoorde links liggen!” vertelt Tenten vijftien jaar later. Op een paar incidenten na vinden de Holland Angels het ook tijd voor een 'rustige' zondag. Weliswaar trekt één van hen een mes bij een opstootje en moet het slachtoffer met een doorboorde long naar het ziekenhuis, worden er een motor en een paar portefeuilles gestolen, maar arrestaties blijven uit. Wat buiten de publiciteit blijft is echter een heel ander incident: in de loop van de avond bestormen een paar louche figuren het clubgebouw van de MACL met daarin de organisatie en de verzamelde recette. Tenten: “Dat hebben we gelukkig af weten te slaan.” Het Big Twin Bikerfestival is ondanks deze incidenten een succes. Mooi weer, voldoende bezoekers, veel tattoo's, zwart leer, spijkerkleding en natuurlijk motoren in alle verchroomde soorten en maten. De ‘Miss Wet-T-Shirt’ verkiezing met veel blote billen en borsten wordt met gejuich ontvangen. Afsluiter Steppenwolf zet een geweldige show neer. Lichtenvoorde is 'Born to be wild!' 


De Schans blijkt een volwaardige festivallocatie. De MACL en Interbike vragen opnieuw vergunning aan voor de tweede Big Twin editie. Die komt er echter niet. Volgens het college is het natuurgebied De Schans te kwetsbaar voor grote evenementen. Omwonenden hebben trouwens ook bezwaarschriften ingediend. Het evenement is daarmee over en uit. 

Hoe kwam dit evenement nou eigenlijk in de Lichtenvoordse Schans terecht? Joop Tenten: “Halverwege de jaren ’80 hadden we met de Grand Prix 500 cc een compleet Fun Park opgezet. Met optredens van Normaal en een Deense topless meidengroep. Een van de bezoekers, die erg onder de indruk was, werkte bij Interbike, de latere organisator van het Bikerfestival. Hij was het terrein niet vergeten.”

VIDEO'S

FOTO'S

Locatie (Google Maps)

PROGRAMMERING

De onderstaande bands en artiesten uit de gemeente Oost-Gelre hebben gespeeld op dit evenement

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: