SSST

Het enorme succes van Normaal vergt zijn tol. Irritaties tussen Ben Jolink en Ferdi Joly leiden tot het gedwongen vertrek van de populaire gitarist, die met zijn compositietalent een heel groot aandeel heeft in het succes van de boerenrockers.

De klap is groot, maar Ferdi gaat door met datgene waar hij het best in is: het schrijven van pakkende dialectnummers. Spitsvondig, filosoferend, protesterend, vrolijk, ontroerend, nuchter, met humor of moraal. Om die persoonlijke creaties weer op de bühne te kunnen presenteren formeert hij de nieuwe band SSST ofwel: Stichting Spontaan Samen Tekeergaon!

Pianospeler André ‘Smidjen’ Wopereis kent hij nog uit zijn AKI-tijd in Enschede. Drummer Rob Tenten is een goede vriend, die op zijn beurt Jan Doppen als bassist vraagt. Ferdi’s landelijke succes met Normaal heeft natuurlijk de nodige contacten en belangstelling opgeleverd en met veel ambitie begint het viertal dan ook wekelijks te oefenen in De Schoppe van Prins in Zieuwent. Elke zaterdag om 11.00 uur werkt SSST daar aan louter eigen repertoire en de repetitie eindigt pas in de vooravond. Na gedane arbeid ontspant de groep consequent tot diep in de nacht in ‘de huiskamer van Tone Timp’, het café dat bijna naast De Schoppe ligt. Ferdi’s nieuwe nummers hebben titels als ‘Hard wèhn’, ‘Gakvee’, ‘Loat ow neet beproaten’ en ‘Alcohol’. De componist zingt ze zelf! Muzikaal zitten die nummers goed in elkaar. Minder recht toe recht an dan Normaal, melodieuzer, funkier, maar wel met ‘Puntdroat’ en zeker de Fender piano van André. Dié combinatie geeft de bandsound extra kleur.

Op een zaterdag stapt, niet toevallig, oud Normaal-manager Joost Carlier De Schoppe binnen. Hij is op zoek naar een regionale publiekstrekker voor het Lochem-festival. Joost is enthousiast en SSST krijgt de begeerde podiumplek op de Lochemse weide met grote namen als The Kinks, Mother’s Finest, The Stray Cats en Joe Ely! Anton Kolkman is ondertussen de leadzanger geworden, hij speelt ook sax en SSST maakt flinke vorderingen. Bassist Jan Doppen moet opstappen, na meningsverschillen over de te varen koers, en de basgitaar wordt doorgegeven aan Anton.

SSST is op de landelijke radio te horen in een Vara-programma van presentator Willem van Beusekom die de line-up voor Lochem presenteert. Hemelvaart 1981 staat SSST dan, maf uitgedost met kaalhoofdige pruiken, op Lochem Pop. Het debuut is een groot succes. Optredens door het hele land volgen. Als eerste single is ‘Hard wèhn’ opgenomen in de Killroy studio van Adriaan Hoes, de zoon van! Later volgt ‘Gakvee’. De platenverkoop is niet indrukwekkend, maar dat mag de pret niet drukken. SSST is vooral live een succes. Gages van 1500 tot 2500 gulden zijn dan ook geen uitzondering. In De Woage in Halle worden zelfs optredens voor ‘eigen risico’ gegeven. Rond kerstmis zet SSST de hele Woage vol met kerstbomen. “Dan mot de leu de band gaon zeuken” zegt Ferdi tot grote hilariteit van zijn collega’s. In de Enschedese Kokerjuffer treedt SSST op oudejaarsavond op om de rebellerende jeugd van de straat te houden. De band slaagt met vlag en wimpel in die klus en het optreden is een groot feest.

Eind 1982 valt het doek voor de groep die, ook nú nog steeds door veel Achterhoekers, wordt geroemd om haar originaliteit en spontaniteit. Het laatste optreden vindt plaats in Groessen. De creativiteit neemt af en de ‘Spontane Tekeergaoners’ gaan allen weer hun eigen weg. De SSST-singles zijn nu nog steeds collectoritems voor de liefhebbers van dialectrock.
Deel deze pagina: