Riggel

Opgericht in augustus 1979, wanneer vier leden van Carbon Acid tóch door willen gaan met muziekmaken, nadat diezelfde band ‘ontploft’ is. Willem te Molder is op dat moment met Jimi Lawa en Huub van Berkel bezig om een bandje te beginnen en zoekt repetitieruimte. Hij weet, dat er op zaterdag gerepeteerd wordt in de Zaaihuve door een bandje, dus die kant op. Het restant van Carbon Acid blijkt er nog te repeteren en meteen valt op, dat er geen bassist meedoet. Willem ziet zijn kans schoon en meldt zich aan, want drie gitaristen en een drummer en géén bassist is aanlokkelijker om mee te starten dan met een gitarist en mondharmonicaspeler zonder installatie.

In december komt Annet de gelederen versterken met haar ijzersterke lichamelijke verschijning en zang en is Riggel klaar voor de podia! Wekelijks repeteren levert een repertoire op van uitsluitend eigen composities en ruim een jaar na de oprichting wordt er op 2 november 1980 in Heerlen in de Plahadima studio een demo opgenomen met daarop een vijftal nummers. En in die studio valt de band op! Ze wordt gevraagd voor deelname aan een elpeeproject van de stichting Limpop.

Vier Limburgse en twee Gelderse bands mogen elk twee nummers opnemen, die op een heuse elpee gaan verschijnen! Vreugde alom dus, maar dat wordt fors minder als Peter Harbers laat weten dat hij wil stoppen met Riggel, om privéredenen. Paniek dus! Dit wordt opgelost door het aantrekken van een toetsenist, de oud-toetsenman van Carbon Acid, Rob Maas. De opnames kunnen dus gelukkig doorgaan en op 27 september 1981 wordt het album in het plaatsje Heel in Limburg gepresenteerd met uiteraard live-optredens van de deelnemende bands én een live-registratie door de regionale omroep zuid, de R.O.Z. Hubèrt van Hoof presenteert.

Uit het Riggel plakboek: op zaterdag 23 januari 1982 wordt om 17.52 uur, bij een bij ons zeer bekend horecabedrijf, Riggel opgeheven. Een week later besluiten Annet, Rob M, Willem en Han met zijn vieren door te gaan. In de 12e week van 1982 wordt er een aanvullingspoging gedaan (‘leadzanger gezocht’). Op zaterdag 27 maart valt toch definitief het doek voor de resten van Riggel, wanneer 50% van de overgebleven bezetting besluit er een punt achter te zetten.

Bezetting: Peter Harbers (gitaar/zang), Rob Heuvelink (gitaar/zang), Han Mali (drums), Fred van de Griendt (zang/gitaar), Willem te Molder (bas/zang), Annet Schuiling (zang/percussie) • Latere leden: Rob Maas (hammond/keyboard)

Deel deze pagina: