Radio Rekken

Willem en Billy zijn weer druk bezig met het maken van een radioprogramma, want zondagmiddag moeten ze de lucht weer in. Druk doende met het maken van jingles en dergelijke vergeten ze de tijd. Rond Rekken wordt veelal de wacht gehouden, want Radio Rekken (RRI) is weer in de lucht. De mensen van RRI houden nauwlettend in de gaten of de politie niet in de buurt is en met walkietalkies houden ze elkaar op de hoogte.

Dat in 1974 Radio Veronica uit de lucht gaat is voor Willem, die eigenlijk Willem Kraijenbrink heet, maar Willem van de Brink bekt nou eenmaal beter op de radio, aanleiding om in de Achterhoek vergelijkbare radio te gaan maken. Via de Rekkense Instuif bij café Hagens in Rekken komt hij in aanraking met mensen uit Rekken die een zender hebben en ontmoet hij daar Willy Stengers, alias Billy Jones. Zo ontstaat Radio Rekken Internationaal.

Het is Gerrit Hartemink die de naam bedenkt. Tijdens een brainstormsessie heeft hij het: “Radio Rekken Internationaal, dát moet het worden, pakkend en herkenbaar!” Tijdens een van de vergaderingen ontstaat het idee om zelf ook iets te gaan organiseren in Rekken, maar de plaatselijke horeca is hierover niet zo enthousiast.

En dan komt, zo rond 1976, de kelder van Meijer in beeld. Willem en Billy zijn inmiddels óók een drive-in show begonnen met de naam Radio Rekken Internationaal. Veel van het materiaal dat ze maken voor de radio wordt ook gebruikt voor de drive-in show. Aanvankelijk verzorgt Hennie Borckink het geluid, later schaffen ze eigen apparatuur aan. Met hun drive-in show gaan ze zondagmiddagen verzorgen in de kelder van Meijer. Via de radio maken ze reclame voor die middag bij Meijer en krijgen ze een vast publiek: je bent jong en je wilt wat!

De jongens van RRI komen ook in contact met de jongens van Normaal. Er ontstaat een nauw contact. Zo maakt Normaal nog een jingle en gaat RRI met de bandrecorder naar de boerenschuur van Normaal om daar opnames te maken. Normaal treedt ook enkele malen op in de kelder van Meijer, al vóór ze bekend zijn. De sfeer in de kelder is altijd goed. Willem en Billy proberen een pretgevoel op de mensen over te brengen en ze te vermaken, door veel interactie met het publiek. Het is er altijd gezellig en gemoedelijk.

RRI wordt uiteindelijk een waar bedrijf en wanneer ze de zaterdagavonden bij Dieka in Markelo moeten gaan verzorgen komt er voor de heren een einde aan de zondagmiddagen in de kelder van Meijer.

Deel deze pagina: