Jolly Good Company

Met swingende countryfolk bouwt dit ‘hele goede gezelschap’ uit Zieuwent in de jaren ’70 een flinke reputatie op. De JGC wordt eerst opgericht als een akoestisch trio. Fons, Berry en drummer Frits repeteren thuis en in het jeugdgebouw De Waareise. Berry Hogenkamp haalt Lowie Niënhuis en Bennie Stortelder bij de band en vanaf dat moment fungeert de boerderij van Beerten als thuishonk. Er wordt uit volle borst Aja Jippie Jippie Jee gezongen. Lowie is nu de drummer, want Frits stopt ermee. Op schoolfeesten is de Company een graag gezien gezelschap met sfeerverhogend repertoire.

Door het uiteenvallen van Puddingh komt niet alleen de Schoppe vrij als ideale repetitieruimte, maar ook drummer Leo Hoenderboom, die meteen wordt ingelijfd. Lowie stort zich op de gitaar en zijn latere specialiteit: het wasbord! De bandleden experimenteren met allerlei instrumenten. De onvermijdelijke mondharmonica van Bennie Stortelder zet al een aardig stempel op het typische Company-geluid. Het country-genre is heel populair en voor de juiste sound wordt flink geïnvesteerd in versterkers en boxen. ‘Kentucky Home’ is een veelzeggende titel op de setlist. Geheel in overeenkomst met de tijdsgeest is ook de JGC overal voor te vinden.

In Lichtenvoorde is een toneelgroep actief met de uitzonderlijke naam ‘De Uitzondering bevestigt de regel’. Regisseur Hans Mellendijk en zijn acteurs zijn goede bekenden van de JGC-leden. Samenwerking blijft niet uit. Als een soort ‘backinggroup’ fungeert ‘The Jolly’ bij hun alternatieve voorstellingen in onder andere De Möllenkoare. Het onsterflijke ‘Junge komm bald wieder’ krijgt een unieke uitvoering. In de hele Achterhoek is de swingende Jolly-muziek live op de podia te bewonderen. Aan passie ontbreekt het daarbij niet. Lowie trapt enthousiast door twee podia, Peter Hogenkamp’s versterker brandt uit, van het wasbord gevallen vingerhoedjes worden besprongen door hysterische Beltrumse meiden en Bennie Stortelder laat een baard staan en schaft zich een heuse viool aan!

Bandwisselingen gaan gewoon door. Guus Venderbosch neemt de bas van Peter over en Leo geeft de stokken aan André Dute. Er komt zelfs een echte knoppenman: Ronny Nyrolder (later Martin Niënhuis) die als volledig bandlid (heel sociaal!) op affiches staat vermeld. Het gaat de groep voor de wind en de agenda loopt van Groningen via de Achterhoek naar Heerlen en omgekeerd! Een splinternieuw eigen Novanex PA-systeem staat in De Schoppe. Goed gereedschap voor de muzikanten. In 1978 vertrekt Lowie en zijn opvolgster heet Maria Joly. Een uitstekende en getalenteerde zangeres die The Company jaren zal blijven aanvoeren.

De Achterhoekstalige nummers krijgen een steeds prominentere plek in het repertoire, dat nog steeds country- en folkgetint is en ook blijft. In de jaren ’80 komt er een eind aan de band, die echter tijdens latere popreünies telkens weer van de partij is. Het tekent de sfeer: vrienden, die prettig swingend blijven doorgaan! Jolly good!

Opgericht: begin jaren ‘70 - Opgeheven: 1981 • Bezetting: Fons Joly (gitaar/zang), Frits van den Akker (drums), Berry Hogenkamp (bas) • Latere leden: Lowie Nienhuis (gitaar/wasbord/zang), Bennie Stortelder (viool/gitaar/zang), Leo Hoenderboom (drums), Peter Hogenkamp (bas), Guus Venderbosch (bas), André Dute (drums), Bennie Raben (bas), Maria Joly (zang/gitaar), Ronny Nijrolder, Martin Niënhuis (geluidstechniek)

Deel deze pagina: