Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

Stichting Spontaan Samen Tekeergaon!

Stichting Spontaan Samen Tekeergaon!

SSST

Type: Band Genre: Dialect, Rock

OPGERICHT: 1980OPGEHEVEN: 1982

BEZETTING:
Ferdi Joly
André Wopereis
Rob Tenten
Anton Kolkman
Zang/gitaar
Toetsen
Drums
Bas/zang/sax
LATERE LEDEN:
Jan Doppen
Bas

BIOGRAFIE

Het enorme succes van Normaal vergt zijn tol. Irritaties tussen Ben Jolink en Ferdi Joly leiden tot het gedwongen vertrek van de populaire gitarist, die met zijn compositietalent een heel groot aandeel heeft in het succes van de boerenrockers. De klap is groot, maar Ferdi gaat door met datgene waar hij het best in is: het schrijven van pakkende dialectnummers. Spitsvondig, filosoferend, protesterend, vrolijk, ontroerend, nuchter, met humor of moraal. Om die persoonlijke creaties weer op de bühne te kunnen presenteren formeert hij de nieuwe band SSST ofwel: Stichting Spontaan Samen Tekeergaon!

Pianospeler André ‘Smidjen’ Wopereis kent hij nog uit zijn AKI-tijd in Enschede. Drummer Rob Tenten is een goede vriend, die op zijn beurt Jan Doppen als bassist vraagt. Ferdi’s landelijke succes met Normaal heeft natuurlijk de nodige contacten en belangstelling opgeleverd en met veel ambitie begint het viertal dan ook wekelijks te oefenen in De Schoppe van Prins in Zieuwent. Elke zaterdag om 11.00 uur werkt SSST daar aan louter eigen repertoire en de repetitie eindigt pas in de vooravond. Na gedane arbeid ontspant de groep consequent tot diep in de nacht in ‘de huiskamer van Tone Timp’, het café dat bijna naast De Schoppe ligt. Ferdi’s nieuwe nummers hebben titels als ‘Hard wèhn’, ‘Gakvee’, ‘Loat ow neet beproaten’ en ‘Alcohol’. De componist zingt ze zelf! Muzikaal zitten die nummers goed in elkaar. Minder recht toe recht an dan Normaal, melodieuzer, funkier, maar wel met ‘Puntdroat’ en zeker de Fender piano van André. Dié combinatie geeft de bandsound extra kleur. Op een zaterdag stapt, niet toevallig, oud Normaal-manager Joost Carlier De Schoppe binnen. Hij is op zoek naar een regionale publiekstrekker voor het Lochem-festival. Joost is enthousiast en SSST krijgt de begeerde podiumplek op de Lochemse weide met grote namen als The Kinks, Mother’s Finest, The Stray Cats en Joe Ely! Anton Kolkman is ondertussen de leadzanger geworden, hij speelt ook sax en SSST maakt flinke vorderingen. Bassist Jan Doppen moet opstappen, na meningsverschillen over de te varen koers, en de basgitaar wordt doorgegeven aan Anton. SSST is op de landelijke radio te horen in een Vara-programma van presentator Willem van Beusekom die de line-up voor Lochem presenteert. Hemelvaart 1981 staat SSST dan, maf uitgedost met kaalhoofdige pruiken, op Lochem Pop. Het debuut is een groot succes. Optredens door het hele land volgen. Als eerste single is ‘Hard wèhn’ opgenomen in de Killroy studio van Adriaan Hoes, de zoon van! Later volgt ‘Gakvee’. De platenverkoop is niet indrukwekkend, maar dat mag de pret niet drukken. SSST is vooral live een succes. Gages van 1500 tot 2500 gulden zijn dan ook geen uitzondering. In De Woage in Halle worden zelfs optredens voor ‘eigen risico’ gegeven. Rond kerstmis zet SSST de hele Woage vol met kerstbomen. “Dan mot de leu de band gaon zeuken” zegt Ferdi tot grote hilariteit van zijn collega’s. In de Enschedese Kokerjuffer treedt SSST op oudejaarsavond op om de rebellerende jeugd van de straat te houden. De band slaagt met vlag en wimpel in die klus en het optreden is een groot feest. Eind 1982 valt het doek voor de groep die, ook nú nog steeds door veel Achterhoekers, wordt geroemd om haar originaliteit en spontaniteit. Het laatste optreden vindt plaats in Groessen. De creativiteit neemt af en de ‘Spontane Tekeergaoners’ gaan allen weer hun eigen weg. De SSST-singles zijn nu nog steeds collectoritems voor de liefhebbers van dialectrock.

VIDEO'S

FOTO'S

OPTREDENS

Paaspop
(Zieuwent)
Paaspop
Paaspop Zieuwent staat in de startblokken. Het testen van de geluidsinstallatie hoort daar bij. Het dreunt door Zieuwent. Tot zeven uur ’s avonds. Dan wordt het soundchecken resoluut het zwijgen opgelegd. De traditionele paaswake begint om half acht in de Sint Werenfrieduskerk. Tot de dienst is afgelopen moet het rustig zijn in het dorp. De kerkgangers mogen niet gestoord worden, zo luidt de afspraak die al stamt uit 1980, het geboortejaar van Paaspop. De eerste band begint in dat jaar te vroeg met haar optreden. De te fanatieke drummer is tot in de kerk te horen. Parochianen boos en een getergde pastoor roept de organisatoren van Paaspop op het matje. Toenmalig voorzitter Toon Waalderbos praat de problemen uit en maakt duidelijk dat dit eenmalig is geweest. In het vervolg zwijgen de popgroepen tijdens de paaswake tot deze is afgelopen. Meteen wordt ook de afspraak gemaakt dat op de avond van paaszondag de traditionele tocht van harmonie en schutterij naar het paasvuur en het ontsteken van de boeskenmiete niet gestoord zullen worden door muziek uit de paaspoptent. De eerste groep zal pas beginnen te spelen als het paasvuur is ontstoken.
Reunie popgroepen
(Lichtenvoorde)
Reunie popgroepen
Het is Kerstmis 1978 als ik word benaderd door Theo te Brinke. Die loopt al een tijdje rond met het idee om een reünie voor oud-Lichtenvoordse popgroepen, helpers en managers te organiseren. Volgens Theo is er wel belangstelling voor zoiets onder de popmuzikanten. Hij ziet echter geen mogelijkheid om dit in z’n eentje te organiseren, vandaar het verzoek aan mij om hem hier bij te helpen. Volgens Theo hebben wij (de Groepengroep) de ervaring en de middelen om een reünie te organiseren. Ik leg dit voor aan de overige leden van de Groepengroep, Roland Bonsen, André te Molder, Ferdinand Hulshof, Gerard Hillen, Guido Wolters en Eric Doppen en die zien het wel zitten.

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: