Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

P.U.R.

Type: Band Genre: Rock

OPGERICHT: 2000OPGEHEVEN: 2007

BEZETTING:
Luuk Penterman
Rick Penterman
Joris Beerten
Thijs Theissen
Zang/gitaar
Gitaar
Bas
Drums
LATERE LEDEN:
Renze Slings
Gitaar

BIOGRAFIE

In de zomer van 2000 komt dit viertal bijeen. Na een korte periode van covers spelen, richten ze zich op uitsluitend zelfgeschreven nummers. Langzamerhand ontwikkelt zich een eigen stijl en begint P.U.R! een gezicht te krijgen. Met veel enthousiasme wordt er vervolgens opgetreden in kroegen in de regio en deelgenomen aan popprijzen en festivals. In september 2001 neemt de band in eigen beheer een cd op, Sixpack genaamd, die wordt gepresenteerd in café De Zaak in Lichtenvoorde.

Ook aan de programmeur van Paaspop Zieuwent is het succes van de beginnende rockers niet voorbijgegaan, dus mag P.U.R! het hoofdpodium van Paaspop 2002 op Eerste Paasdag openen. Zelfs de televisie toont interesse. Voor het programma-item 'uncovered' van Kink TV (Veronica) speelt P.U.R! een opgevoerde versie van Pretty Woman. Verder wint P.U.R! de voorronde van de Grote Prijs van Lutjebroek 2003. In het zelfde jaar gaan ze de studio in wat resulteert in de maxi-single Stylus. Deze wordt op 16 mei gepresenteerd in café ‘t Witte Paard in Zieuwent. Niet lang hierna wordt Titchwood-gitarist Rense 'Low Rider' Slings gevraagd de formatie te versterken. Deze combinatie blijkt echter niet te werken en na een jaar is men terug bij af. Wat uit deze periode wel duidelijk wordt, is dat een tweede gitarist wenselijk is. Zanger Luuk wordt een gitaar aangemeten en er wordt een streep gezet door het repertoire van P.U.R! Ruim twee jaar komen ze de oefenruimte niet uit en er ontwikkelt zich een heel andere sound. Een ander geluid betekent ook een andere naam: Sugartoosh. Sugartoosh heeft een niet alledaagse stijl waar maar moeilijk een stickertje op te plakken valt. Grote voorbeelden van de mannen zijn onder andere Queens Of The Stone Age, Red Hot Chili Peppers en Pearl Jam. Bij hun eerste optreden op de Slag om Paaspop is het meteen raak. Sugartoosh wint de juryprijs en mag Paaspop openen. In de zomer van 2007 neemt Sugartoosh met Pieter Holkenborg (The New Hip) en Koen Willem Toering (Woost) een demo op.

OPTREDENS

Motor Club Marienvelde
(Marienvelde)
Motor Club Marienvelde
Het is 1991 en de kerk in Mariënvelde is toe aan een grondige restauratie. Het kerkbestuur roept alle verenigingen die het dorp rijk is op, om op een of andere manier geld in te zamelen. De motorclub Mariënvelde, de MCM, wil zich van haar goede kant laten zien, want dat is een kant waaraan velen uit het dorp twijfelen. Men organiseert een motorweekend met afsluitend op zondag een autocross en een crazy-cross. Voor het motorweekend wordt een aantal bevriende clubs uitgenodigd voor een weekend toeren, ouwehoeren en bier drinken. Massaal wordt er gehoor gegeven aan de uitnodiging en ook de zondag met de auto- en crazy-cross wordt door duizenden mensen bezocht.
Orpheus
(Zieuwent)
Orpheus
Orpheus ontstaat, zoals zo vele initiatieven in de muziekwereld, achter een glas bier. Het is september 2001, de kermissen zijn voorbij, de dagen worden allengs korter en drinkebroeders Bram Peters, Toon Molleman en Pieter Holkenborg voorzien alweer een winter van vele zaterdagen naar De Radstake. Dit moet veranderen: de komende winter moet een popavond georganiseerd worden; bands uit de buurt op het podium bij Bongers. Een datum wordt geprikt en er wordt gezocht naar betaalbare bands. Aangezien Bram ook de boekingen van P.U.R! regelt, ligt de keuze voor deze band natuurlijk voor de hand.
Paaspop
(Zieuwent)
Paaspop
Paaspop Zieuwent staat in de startblokken. Het testen van de geluidsinstallatie hoort daar bij. Het dreunt door Zieuwent. Tot zeven uur ’s avonds. Dan wordt het soundchecken resoluut het zwijgen opgelegd. De traditionele paaswake begint om half acht in de Sint Werenfrieduskerk. Tot de dienst is afgelopen moet het rustig zijn in het dorp. De kerkgangers mogen niet gestoord worden, zo luidt de afspraak die al stamt uit 1980, het geboortejaar van Paaspop. De eerste band begint in dat jaar te vroeg met haar optreden. De te fanatieke drummer is tot in de kerk te horen. Parochianen boos en een getergde pastoor roept de organisatoren van Paaspop op het matje. Toenmalig voorzitter Toon Waalderbos praat de problemen uit en maakt duidelijk dat dit eenmalig is geweest. In het vervolg zwijgen de popgroepen tijdens de paaswake tot deze is afgelopen. Meteen wordt ook de afspraak gemaakt dat op de avond van paaszondag de traditionele tocht van harmonie en schutterij naar het paasvuur en het ontsteken van de boeskenmiete niet gestoord zullen worden door muziek uit de paaspoptent. De eerste groep zal pas beginnen te spelen als het paasvuur is ontstoken.

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: