Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

Gentband, De

Type: Band Genre: Pop, Rock

OPGERICHT: 1985OPGEHEVEN: 2005

BEZETTING:
Peter Harbers
Hugo Reyrink
Han Mali
Roel Harbers
Henry Wolters
Willem te Molder
Zang/gitaar
Roadie
Drums/percussie
Drums/percussie
Toetsen
Bas
LATERE LEDEN:
Mark de Haan
Roelof Jansen
Pim Zonneveld
Jeroen van der Velden
Ronald Pes
Robert Bok
John Leek
Robin Leek
Linda Kroon
Doris Bartels
Ruut te Velthuis
Jos Sueters
Saxofoon
Toetsen/accordeon
Viool
Gitaar/zang
Trombone
Trompet
Gitaar/zang
Gitaar
Zang
Zang
Trompet
Bas

BIOGRAFIE

Het is op een doordeweekse avond in De Brasserie in Groenlo, als Peter Harbers vertelt dat hij de afgelopen week enkele dagen als straatmuzikant heeft gespeeld in Gent, België, tijdens de Gentse Feestweek. Samen met John en Robin, gitaristen en vrienden uit Amsterdam. Een jaar eerder is hij al eens met Henry Wolters wezen spelen in datzelfde Gent en dat is hem supergoed bevallen. Dus hij is wéér geweest. Misschien een idee om daar met meerdere muzikanten naar toe te gaan? Maar dan met een Grols-Lichtenvoordse combinatie. In no time wordt dat geregeld en het daaropvolgende weekend staan Roel Harbers, Henry Wolters, Willem te Molder, Han Mali op straat te spelen in Gent tijdens de Gentse Feestweek.

Het relaas volgens Peter Harbers:  “Ergens midden jaren ‘80 ben ik voor het eerst met Henry naar Gent gegaan. We speelden op straat met twee akoestische gitaren. We speelden totdat we genoeg geld hadden om eten en drinken te kopen en shag. In de ‘vrije tijd’ dompelden we ons onder in het feestgedruis. Het jaar daarop ging ik als begeleider van een flamenco danseres naar Gent. Zij moest halverwege de week al weer naar huis. John en Robin bleven daar: eigenlijk wilde ik dat ook. Ik ging ook terug naar Nederland, maar het bleef maar kriebelen: zo kwam ik op het idee om in De Brasserie te polsen of er mensen mee wilden gaan. Het concept Gentband is daarna jarenlang blijven bestaan: mede door de Amsterdamse inbreng is ook jarenlang opgetreden tijdens de koninginnedagvieringen in de hoofdstad. In wisselende samenstellingen is de Gentband een samenspel gebleven tussen muzikanten uit Amsterdam, Twente en de Achterhoek. Na optredens tot in Frankrijk aan toe, is de band uiteindelijk ter ziele gegaan in 2005.”  Het relaas van de Amsterdamse kant, van John Leek:  ”In ’85 besluiten mijn broer Robin en ik naar de Gentse Feesten te gaan voor een straatact met een mix van Beatles-, Zappa- en Creedence liedjes. Tweestemmige zang en twee versterkte gitaren. Het werd een combi met de Flamenco-act van Peter en Evelien. Laatstgenoemden gingen halverwege terug naar Nederland. Wij speelden intussen op straat, op de stadscamping en in wat cafés. De verrassing was groot, toen enkele dagen later een Achterhoekse optocht antieke Citroën-busjes de camping opreed en pontificaal stopte voor ons verregende tentje. In het centrum van Gent ontstond op straat een spontaan muzikaal feest, dat al snel de naam Gentband kreeg. Straatmeubilair, toeschouwers, gitaarkoffers, alles werd ingezet om tot een bruisend straatoptreden te komen. Dat is in de decennia daarna altijd het handelsmerk van deze ludieke band gebleven, niet in het minst door de immer bezielende aanwezigheid van frontlady Doris Bartels.”

OPTREDENS

Keifestival
(Lichtenvoorde)
Keifestival
Bekend bij velen, maar geen cent te makken. Het bijzondere van de landelijk bekende volleybalvereniging Longa ’59 is dat de club al sinds het midden van de jaren zeventig behoorlijk succesvol is, maar tegelijkertijd is de kas meestal leeg. Zo bloeit de club rond 1980 ook, speelt het eerste damesteam op topniveau en stijgt het aantal jeugdleden. Gijs Eijsink, op dat moment een soort van algemeen manager, blaast de Longa Activiteiten Commissie afgekort LAC, nieuw leven in met als doel de kas te spekken met bingo’s, loterijen en zelfs een fancy-fair waarbij Jan Akkerman en De Gigantjes in de Hamalandhal komen optreden. Met wisselend financieel succes. Het idee om eens een grote klapper te maken met een groot popconcert laat hem niet los. In maart ’86 wordt de grote stap gemaakt. Normaal komt voor de première van de ‘veldtocht’ naar de Hamalandhal. De gezellige activiteitencommissie wordt daarvoor eerst omgedoopt in de Stichting Volleybal Promotie ofwel SVP Longa ’59 met het oog op financiële risico’s en aansprakelijkheid.

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: