Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

Fragile

Type: Band Genre: Pop, Rock

OPGERICHT: 1976OPGEHEVEN: 1978

BEZETTING:
Anton Kolkman
Henry Wolters
Frank Holweg
Jan Doppen
René te Molder
Zang/gitaar/sax
Toetsen
Gitaar
Bas
Drums
LATERE LEDEN:
Tonnie Heutinck
Saxofoon

BIOGRAFIE

De meest ambitieuze leden van de concurrerende Lichtenvoordse bands Abraxas en Morpho besluiten in 1976 samen beter te worden. Er wordt twee maanden keihard gerepeteerd in de LTS. Niemand minder dan ‘gigant’ Anton Kolkman komt daar een paar keer langs om bijna ‘lesgevend’ mee te pielen. Dat klikt zó goed, dat hij besluit te blijven. Tot grote trots van de jonge oprichters. Door de veelzijdigheid en het enorme compositietalent van Anton biedt de ‘superband’ opeens alle perspectief.

Fragile wordt door Anton als naam voorgesteld en het eerste optreden in een overvolle bar-discotheek De Driehoek (van de familie Bijsterveld) is een groot succes. Lichtvoetige funk, louter eigen werk, het doorleefde hese stemgeluid van Anton, bij vlagen virtuoos orgelspel van het talent Henry Wolters en de strakke ritmesectie door Frank, René en Jan doen het goed bij het danslustige publiek. Fragile zit in de lift. Aanbiedingen blijven dan ook niet uit. In de Möllenkoare op feesten en in verschillende jeugdcentra is de band succesvol. In het cultureel centrum van Winterswijk doet Fragile zelfs het voorprogramma van Lucifer, de band waarin Margriet Eshuis en Henny Huisman spelen. In 1977 wordt de groep door Ben Jolink gevraagd om Hendrik Jordan alias ‘Sambo Jansen’ te begeleiden. Normaal is, voor haar artiestenstal in oprichting, op zoek naar leuke acts en de swingende Surinamer met zelfspot, in combinatie met Achterhoekse Fragile-funk en Nederlandse teksten, dat kan weleens gaan werken. Jolink en Normaal-manager Joost Carlier vinden het een multiculturele stunt en Sambo & Fragile staan geprogrammeerd op het grote Lochemfestival. Anton en Tonnie Heutinck vormen daar voor 10.000 man publiek een heuse blazerssectie. Fotograaf Hans Vreeman legt het optreden in Lochem vast op een 8 mm film die bijna 50 minuten duurt. In de studio van Johnny Hoes in Weert wordt later de single ‘Zwart als roet’ opgenomen. Met Maarten Molleman en Peter te Brake als roadies en Joop Tenten en Rob Molleman als zakelijke begeleiders worden grootse plannen gesmeed voor de toekomst. Het heftige rock and roll-leven van Anton Kolkman staat echter op gespannen voet met de werk- en schoolactiviteiten van de andere leden. Er wordt veel vergaderd en weinig gespeeld. Fragile blijkt dan fragieler dan ooit en eind 1978 verdwijnt een interessante en veelbelovende band van het Achterhoeks poptoneel.  Discografie: Demo 1977 Stable Studio Arnhem Opname studio Johnny Hoes 1978 single ‘Zwart als roet’, (nooit uitgebracht).

FOTO'S

OPTREDENS

Reunie popgroepen
(Lichtenvoorde)
Reunie popgroepen
Het is Kerstmis 1978 als ik word benaderd door Theo te Brinke. Die loopt al een tijdje rond met het idee om een reünie voor oud-Lichtenvoordse popgroepen, helpers en managers te organiseren. Volgens Theo is er wel belangstelling voor zoiets onder de popmuzikanten. Hij ziet echter geen mogelijkheid om dit in z’n eentje te organiseren, vandaar het verzoek aan mij om hem hier bij te helpen. Volgens Theo hebben wij (de Groepengroep) de ervaring en de middelen om een reünie te organiseren. Ik leg dit voor aan de overige leden van de Groepengroep, Roland Bonsen, André te Molder, Ferdinand Hulshof, Gerard Hillen, Guido Wolters en Eric Doppen en die zien het wel zitten.

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: