De Notenkrakers

Opgericht: 1952 - Opgeheven: 2002 - In de beginjaren vijftig komt een stel Zieuwentse vrienden, onder het genot van een glaasje bij café ‘Schutten Herman’, op het idee om voor de gezelligheid met elkaar mondharmonica te gaan spelen. De intenties zijn serieus: op 28 februari 1952 laten ze zich officieel bij de notaris registreren als mondharmonicaclub ‘De Kleine Notenkrakers’. Ze oefenen regelmatig en geleidelijk aan wordt hun repertoire groter en gevarieerder. Ook de groep zelf wordt uitgebreid met muzikanten die andere instrumenten bespelen zoals accordeon, gitaar, steelgitaar en slagwerk en dames en heren die de zang voor hun rekening nemen.

Vijf jaar later, in 1957, brengen deze pioniers hun eerste programma voor het publiek onder de toepasselijke titel ‘Vijf jaar nootjes en kruimels toe’. Het is een bonte mengeling van muzikale stukjes in combinatie met zang en een enkele voordracht. Vanaf dat moment komt er jaarlijks een nieuw programma. Naast muziek en koorzang is er ruimte voor sketches met droge humor en in toenemende mate voor solozang. Met Duitse schlagers en nummers van onder andere The Everly Brothers en The Blue Diamonds kan menige Kleine Notenkraker zich in die jaren even een wereldster wanen op het podium in het parochiehuis in Zieuwent. Allerlei muziek wordt met zorg en aandacht voor detail gecovered. Dan komt de tijd van de beatmuziek. Natuurlijk laten De Notenkrakers zich uitdagen. Met elektrische gitaren, een drumstel en een theekistbas met één snaar maken vier mannen, gehuld in uitdagende kleding en langharige pruiken, een persiflage op de populaire muziek met het nummer ‘Hello Josephine’ van The Scorpions. De zaal staat op zijn kop, het dak gaat er af! Alle reden dus om op de ingeslagen weg door te gaan onder het motto: laat je uitdagen door bestaande nummers en geef ze een meerwaarde door er iets van jezelf aan toe te voegen.

In de loop der jaren levert dat diverse hoogstandjes op. Van Zuiderzeeballade tot Nabucco, van Schenkt mann sich Rosen in Tirol tot Let the sunshine in, van de Parelvissers tot Milord en van Beatles tot Bläck Fööss. Verder worden Maid of New Orleans van OMD, Only You van the Flying Pickets, Mull of Kintyre van Paul McCartney in een ander jasje gestoken. Ook nummers van DöF, Algemeine Verunsicherung, Percy Sledge, The Cats, Simon and Garfunkel, komen voor bewerking aan bod. Daarnaast is er ook een podium voor humor en satire: van Snip en Snap tot Dame Edna, van Haagse Bluf tot Achterhoekse (on)wijsheden en van soldatenkolder tot Sisteract. Bovendien een podium voor allerlei vormen van theater: traditioneel naast nieuw en eigentijds, pantomime, goochelacts, ballet, showdans en niet te vergeten persiflages op diverse radio- en tv-programma’s.

Niet alleen het publiek uit Zieuwent en omgeving, maar ook ver daarbuiten, geniet van revue en cabaret, muziek en zang, sketch en dans, humor en satire en zeker ook show, gemaakt en gebracht door Revuegezelschap De Notenkrakers, zoals de vereniging zich later noemt. Dit gezelschap zorgt er voor dat Zieuwent op theatergebied helemaal bij de tijd blijft. In totaal is het een succesreeks van 38 avondvullende programma's geworden, gemaakt door ‘gewone’ mensen, die gek genoeg zijn om veel tijd, creativiteit en energie te steken in hun hobby. Er zitten programma’s bij, waarmee De Notenkrakers alleen al in Zieuwent twaalf avonden volle zalen trekken. Vervolgens gaat men met hetzelfde programma de regio in, terwijl er ondertussen weer aan een nieuwe show gewerkt wordt. Wat is nu de oorzaak van het succes van de groep? Op de eerste plaats moet je dan toch het bekende familiegevoel noemen. Men werkt met en voor elkaar en vooral met plezier.

De vereniging heeft muzikanten en zangers in haar gelederen, die later landelijke bekendheid verwerven: Ernst Daniël Smit en Anton Kolkman zijn daar voorbeelden van. Naast dit alles maakt de vereniging zich vele jaren verdienstelijk in de kerk, waar zij liturgische vieringen met muziek en zang helpt verzorgen. Ze is ook van de partij, als het fenomeen beatmis zich aandient: nummers uit de musical Hair en Jezus Christ Superstar worden tijdens de viering in de kerk gespeeld. Kwaliteit en succes blijven niet onbekend in den lande. De Notenkrakers worden uitgenodigd voor optredens in diverse plaatsen in Gelderland, Overijssel, Drenthe en zelfs Groningen. Ook zijn ze te beluisteren in verschillende radioprogramma's, zowel regionaal als nationaal. Hun bekendheid en populariteit leiden tot uitnodigingen om mee te werken aan de LP Achterhoek Plat 3 en aan de eucharistieviering van de KRO, live op de radio, op 5 juli 1973. Kortom, wat ooit begon als een groepje mondharmonicaspelers is in de loop der jaren uitgegroeid tot een succesvolle vereniging met een cultuurrijke geschiedenis. Na 50 jaar is de vereniging op 28 februari 2002 opgehouden te bestaan.

De erfenis: een uitgebreid archief aan teksten, geluids- en beeldopnames opgeslagen op een veilige plek in Zieuwent en veel warme herinneringen, onuitwisbaar opgeslagen in de hoofden en harten van velen in Zieuwent en daarbuiten. Aangezien er nog steeds arrangementen, originele composities én bijbehorende teksten van De Notenkrakers live worden uitgevoerd door zowel amateurs als professionals, kun je zeggen: Notenkrakers, het is over, maar zeker niet uit!

Deel deze pagina: