Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

Poptempel van de jaren zeventig

Poptempel van de jaren zeventig

Poptempel van de jaren zeventig

Möllenkoare, De

Type: Horeca Plaats: Lichtenvoorde

OMSCHRIJVING

In 1971 ontstaat de Möllenkoare. In het voormalige Patronaatsgebouw en gymzaal richt Socuwel, opgericht in 1969, een jeugdcentrum in vanuit de welzijnsgedachte. In 1970 komt de eerste professionele beroepskracht in dienst: Joop Wielakker. Hij vertrekt alweer na een halfjaar en wordt opgevolgd door Evert Uitenthuis. Een aantal jongeren van de Pickgroep (de Pick is op last van het kerkbestuur gesloten), begint samen met de beroepskracht met het opzetten van een jeugdcafé onder de naam Petronellasoos. In 1971 beginnen ook de eerste popactiviteiten in de grote zaal van de Möllenkoare.

De eerste optredens zijn van de Dutch Rhythm and Steelband en de Drive In Show met Joost den Draaier. In januari 1972 een opvallend experiment: behalve popmuziek ook experimentele films en theater door Vlees, Botten en Bloed. Zie affiche van Maarten Jongema (pag 55), toen nog een student aan de Aki, inmiddels een gelauwerd grafisch ontwerper en conservator bij het Stedelijk Museum. Uitenthuis verlaat Socuwel en de heer Boot volgt hem op. Door grote meningsverschillen tussen het bestuur van Socuwel en de jongeren, over onder andere sluitingstijden en drankprijzen, lopen de spanningen hoog op. Als tijdens de jaarwisseling van 1972-1973 vernielingen in het gebouw worden aangericht en het pand door een veertigtal jongeren wordt gekraakt en de politie er aan te pas moet komen om de jongeren te verwijderen, is voor het bestuur van Socuwel de maat vol en sluit zij het jeugdcafé. Boot vertrekt en Theo van de Boogaard komt. Het is dan september 1973. Theo blaast het jongerenwerk nieuw leven in onder de nieuwe naam jongerencafé De Koare. 

Het jongerencafé heeft verschillende werkgroepen. Zo is er de filmgroep, de bargroep, de discussiegroep en de Groepengroep. Deze laatste werkgroep organiseert de popavonden in het jongerencafé en de concerten in grote zaal van de Möllenkoare. De Groepengroep is ook verantwoordelijk voor de twee Zomerfeesten in 1977 en 1978 in de Keistadtent aan de Esstraat en de eerste reünie van oud Lichtenvoordse groepen op 15 april 1979. Als midden jaren zeventig het Komplan wordt gepresenteerd, blijkt de Möllenkoare op de lijst te staan om te worden gesloopt, om plaats te maken voor aanleunwoningen voor het bejaardencentrum. Vanuit de bevolking wordt een actiegroep opgezet: de Koördinatiegroep Komplan. De groep weet via bezwaarschriften de plannen uit te stellen en bij te stellen, maar de Möllenkoare is niet te redden. Voor Socuwel wordt een nieuw onderkomen gevonden in de voormalige huishoudschool aan de Dijkstraat. Voor het zover is wil de gemeente nog enkele wijzigingen doorvoeren in de bestuursstructuur van Socuwel. Zij wil het beheer van het nieuwe pand in eigen hand nemen en de activiteiten van Socuwel moeten verzelfstandigen. Ook de Groepengroep moet zelfstandig worden. Zo ontstaat eind 1983 de Stichting Popbelang met als voorzitter Emiel Lichtenberg. Hij neemt de taken over van Jos Holweg, die vanaf 1974 de programmeur en voorzitter is van de Groepengroep. Het jongerencafé moet in 1981 van het bestuur van Socuwel stoppen met grote popconcerten, want gróte tekorten én de gemeente gaat de barwinst korten op de subsidie. In 1982 wordt de tweede Groepengroep opgericht en wordt er weer op beperkte schaal een popconcert georganiseerd. Een nieuwe activiteit is het Open Podium. Hier krijgen beginnende popbandjes uit Lichtenvoorde en omstreken de gelegenheid zich te presenteren aan een groot publiek. 

De discussie tussen het bestuur van Socuwel en de gemeente over de invulling van de nieuwe taken zijn nog niet afgerond, als op woensdag 27 juli 1983 de Möllenkoare onder verdachte omstandigheden tot de grond toe afbrandt. Bij de brand gaat het complete fotoarchief van het jongerencentrum verloren inclusief de videobanden van de eerste reünie. Zo komt er een einde aan de roemruchte poptempel van Lichtenvoorde. Wat Socuwel betreft wordt er een compromis gesloten met de gemeente over het nieuwe onderkomen, dat ondertussen de naam Dorpshuis Den Diek heeft gekregen. Per 1 januari 1984 worden de activiteiten verzelfstandigd, waaronder ook per 21 september 1983 de Groepengroep. Socuwel krijgt eind '83 de beschikking over twee permanente ruimtes in Den Diek en moet voor haar overige activiteiten de zalen huren van de gemeente. De beroepskrachten worden gehuisvest in het naastgelegen Meestershuis. Socuwel verandert haar naam in 1986 in Stichting de Steiger. Eind jaren negentig wordt de Steiger wegbezuinigd en komt er een einde aan het professionele sociaal-cultureel werk in de gemeente Lichtenvoorde. 

Groepengroepleden in de periode 1973-1983. 
Onder andere: Roland Bonsen, Theo Dries, Eric Doppen, Joost Eggink, René Engel, Gerard Hillen, Jos Holweg, Ferdinand Hulshof, Maarten ten Have, Martin klein Gunnewiek, Daan de Leeuw, Emiel Lichtenberg, Joost te Loeke, André te Molder en Guido Wolters. 

Optredens:
In de periode 1971-1983 treden de volgende groepen op in De Möllenkoare. De lijst is zeker niet compleet maar het geeft wel een indruk van wat er allemaal plaatsvindt. Een aantal bands heeft meerdere malen opgetreden: Morpho, Snow, Fragile, Shad ’61, Jolly Good Company, Abraxas, Normaal, Blue Cover, The Loc, Head over Heels, La Scream, White Heat, Funkenstein, Dammerstickor, Flake, Mot Kunn’n, Watts Goin’ On, Friction, Spin, Finch, Water, Flavium, Vitesse, Fungus, Alquin, Bots, Doe Maar, Turner Stier Crew (DL), Slumberlandband, Magna Carta (GB), SSST, Galaxy Linn, Dr. Feelgood (GB), Cake, Supersister, The Houseband, Solution, Herman Brood and his Wild Romance, Hobo String Band, Massada, Carlsberg, Sail, Sweet d’Buster, Teaser, Powerplay, Gruppo Sportivo, Dutch Rhythm and Steelband, Arthur and the Strings, Nevermind, Frank Verhoef en band, Kaz Lux, Medusa, Decennium, Red White and Blue, De Gigantjes, The Meteors, Barrelhouse, L Seven, Squad, LPG, Syncope, Norris, Hans Dulfer, Puddingh, The Time Bandits.

FOTO'S

AFFICHES

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: