Filter of zoeken:

Type: (slechts één selectie mogelijk)

Muziek Locaties Overige

Decenia: (twee selecties mogelijk)

'40 - '49 '50 - '59 '60 - '69 '70 - '79 '80 - '89 '90 - '99 '00 - '09 '10 - '19

Genre: (twee selecties mogelijk)

Country Dance Dialect Drive-in Funk Jazz Klassiek Levenslied Metal Overige Pop Reggae Rock Urban

Plaatsnaam: (maximaal één selectie mogelijk)

Groenlo Harreveld Lichtenvoorde Lievelde Marienvelde Vragender Zieuwent
Gefilterd: 0 van 0 items

Zoeken:

Jolly Good Company

Type: Band Genre: Country

OPGERICHT: 1972OPGEHEVEN: 1981

BEZETTING:
Fons Joly
Frits van den Akker
Berry Hogenkamp
Gitaar/zang
Drums
Bas
LATERE LEDEN:
Lowie Nienhuis
Bennie Stortelder
Leo Hoenderboom
Peter Hogenkamp
Guus Venderbosch
André Dute
Bennie Raben
Maria Joly
Martin Niënhuis
Gitaar/wasbord/zang
Zang/gitaar/viool
Drums
Bas
Bas
Drums
Bas
Zang/gitaar
Geluidsman

BIOGRAFIE

Met swingende countryfolk bouwt dit ‘hele goede gezelschap’ uit Zieuwent in de jaren ’70 een flinke reputatie op. De JGC wordt eerst opgericht als een akoestisch trio. Fons, Berry en drummer Frits repeteren thuis en in het jeugdgebouw De Waareise. Berry Hogenkamp haalt Lowie Niënhuis en Bennie Stortelder bij de band en vanaf dat moment fungeert de boerderij van Beerten als thuishonk. Er wordt uit volle borst Aja Jippie Jippie Jee gezongen. Lowie is nu de drummer, want Frits stopt ermee.

Op schoolfeesten is de Company een graag gezien gezelschap met sfeerverhogend repertoire. Door het uiteenvallen van Puddingh komt niet alleen de Schoppe vrij als ideale repetitieruimte, maar ook drummer Leo Hoenderboom, die meteen wordt ingelijfd. Lowie stort zich op de gitaar en zijn latere specialiteit: het wasbord! De bandleden experimenteren met allerlei instrumenten. De onvermijdelijke mondharmonica van Bennie Stortelder zet al een aardig stempel op het typische Company-geluid. Het country-genre is heel populair en voor de juiste sound wordt flink geïnvesteerd in versterkers en boxen. ‘Kentucky Home’ is een veelzeggende titel op de setlist. Geheel in overeenkomst met de tijdsgeest is ook de JGC overal voor te vinden. In Lichtenvoorde is een toneelgroep actief met de uitzonderlijke naam ‘De Uitzondering bevestigt de regel’. Regisseur Hans Mellendijk en zijn acteurs zijn goede bekenden van de JGC-leden. Samenwerking blijft niet uit. Als een soort ‘backinggroup’ fungeert ‘The Jolly’ bij hun alternatieve voorstellingen in onder andere De Möllenkoare. Het onsterflijke ‘Junge komm bald wieder’ krijgt een unieke uitvoering. In de hele Achterhoek is de swingende Jolly-muziek live op de podia te bewonderen. Aan passie ontbreekt het daarbij niet. Lowie trapt enthousiast door twee podia, Peter Hogenkamp’s versterker brandt uit, van het wasbord gevallen vingerhoedjes worden besprongen door hysterische Beltrumse meiden en Bennie Stortelder laat een baard staan en schaft zich een heuse viool aan! Bandwisselingen gaan gewoon door. Guus Venderbosch neemt de bas van Peter over en Leo geeft de stokken aan André Dute. Er komt zelfs een echte knoppenman: Ronny Nyrolder (later Martin Niënhuis) die als volledig bandlid (heel sociaal!) op affiches staat vermeld. Het gaat de groep voor de wind en de agenda loopt van Groningen via de Achterhoek naar Heerlen en omgekeerd! Een splinternieuw eigen Novanex PA-systeem staat in De Schoppe. Goed gereedschap voor de muzikanten. In 1978 vertrekt Lowie en zijn opvolgster heet Maria Joly. Een uitstekende en getalenteerde zangeres die The Company jaren zal blijven aanvoeren. De Achterhoekstalige nummers krijgen een steeds prominentere plek in het repertoire, dat nog steeds country- en folkgetint is en ook blijft. In de jaren ’80 komt er een eind aan de band, die echter tijdens latere popreünies telkens weer van de partij is. Het tekent de sfeer: vrienden, die prettig swingend blijven doorgaan! Jolly good!

VIDEO'S

FOTO'S

OPTREDENS

Paaspop
(Zieuwent)
Paaspop
Paaspop Zieuwent staat in de startblokken. Het testen van de geluidsinstallatie hoort daar bij. Het dreunt door Zieuwent. Tot zeven uur ’s avonds. Dan wordt het soundchecken resoluut het zwijgen opgelegd. De traditionele paaswake begint om half acht in de Sint Werenfrieduskerk. Tot de dienst is afgelopen moet het rustig zijn in het dorp. De kerkgangers mogen niet gestoord worden, zo luidt de afspraak die al stamt uit 1980, het geboortejaar van Paaspop. De eerste band begint in dat jaar te vroeg met haar optreden. De te fanatieke drummer is tot in de kerk te horen. Parochianen boos en een getergde pastoor roept de organisatoren van Paaspop op het matje. Toenmalig voorzitter Toon Waalderbos praat de problemen uit en maakt duidelijk dat dit eenmalig is geweest. In het vervolg zwijgen de popgroepen tijdens de paaswake tot deze is afgelopen. Meteen wordt ook de afspraak gemaakt dat op de avond van paaszondag de traditionele tocht van harmonie en schutterij naar het paasvuur en het ontsteken van de boeskenmiete niet gestoord zullen worden door muziek uit de paaspoptent. De eerste groep zal pas beginnen te spelen als het paasvuur is ontstoken.
Reunie popgroepen
(Lichtenvoorde)
Reunie popgroepen
Het is Kerstmis 1978 als ik word benaderd door Theo te Brinke. Die loopt al een tijdje rond met het idee om een reünie voor oud-Lichtenvoordse popgroepen, helpers en managers te organiseren. Volgens Theo is er wel belangstelling voor zoiets onder de popmuzikanten. Hij ziet echter geen mogelijkheid om dit in z’n eentje te organiseren, vandaar het verzoek aan mij om hem hier bij te helpen. Volgens Theo hebben wij (de Groepengroep) de ervaring en de middelen om een reünie te organiseren. Ik leg dit voor aan de overige leden van de Groepengroep, Roland Bonsen, André te Molder, Ferdinand Hulshof, Gerard Hillen, Guido Wolters en Eric Doppen en die zien het wel zitten.

MEER INFORMATIE?

Heeft u meer informatie en/of beeld- of geluidsbestanden van dit artikel? Stuur uw informatie dan naar poparchief@roomseherrie.nl. Gelieve duidelijk te vermelden welk artikel het betreft.

GERELATEERD: