Oproep aan bands en muzikanten!

Muziek uit Oost-Gelre gezocht!
Roomse Herrie is heel druk bezig om het gehele popboek uit 2008 te digitaliseren naar een website! Maar dan inclusief de voordelen van het internet. Elke popgroep (meer dan 200 stuks) krijgt een eigen pagina met biografie, fotoalbum, video's, gerelateerde artiesten en een discografie. Dus muziek, heel veel muziek! Straks kan je met één druk op de knop uren lang muziek afkomstig uit Oost-Gelre luisteren. Hoe geweldig zou dat zijn?!?! Precies!

Daarom zijn we op zoek naar alle muziek afkomstig uit Oost-Gelre, bij voorkeur in de vorm van MP3 bestanden (320kbps). We kunnen namelijk (volledige) albums online zetten. Uiteraard doen we dit alleen wanneer de band/artiest hier toestemming voor geeft. MP3's zullen overigens niet als download beschikbaar gesteld worden, enkel en alleen als stream.

Dus speel(de) jij in een band en vind je het leuk om jou muziek beschikbaar te stellen aan het digitale poparchief van Oost-Gelre? Stuur ons dan al je muziekbestanden en mail ons tevens de voorkant van de CD/LP hoes, alle titels van de nummers en het jaar waarin het album is uitgebracht.

Tip: Aangezien MP3’s vaak te groot zijn voor email graag de bestanden sturen via www.wetransfer.com. Adresseer de bestanden aan poparchief@roomseherrie.nl. Wij zullen alle muziek direct uploaden naar ons archief en jou een voorbeeld van de muziekpagina sturen.

P.s. Bands die niet in het popboek staan omdat ze na 2008 zijn opgericht zullen in de toekomst ook worden toegevoegd aan de website. MP3's, biografieën, foto's en video's (youtube links) kan je ons ook alvast mailen! Dan gaan we hier z.s.m. mee aan de slag.
Deel deze pagina:

Roomse Herrie een grote reunie

‘Goh wat leuk, da’k ow weer zee. Ie heb oe good ehollene’
Oost Gelre - Twee keer over volle bak en lovende reacties. Roomse Herrie Live 2013 was wederom één groot feest, voorafgegaan door een beatmis in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde. De kerk was letterlijk tot de nok toe gevuld. Het moest wel heel speciaal zijn wat er stond te gebeuren, en dat was het ook. Een ‘gewone’ respectvolle eucharistieviering met glansrollen voor de Notenkrakers uit Zieuwent, het Jongerenkoor van 30 jaar geleden, en niet in de laatste plaats pastoor Casper Pikkemaat en Notenkraker Ben Donderwinkel. Mensen waren tot tranen toe geroerd. De dienst werd afgesloten met ‘Glorie Halleluja’, en een oorverdovend applaus.

Jong en oud
Het had niet beter gekund dan Roomse Herrie met een zegen te beginnen. Misschien wel de garantiezegel voor succes. De hele dag was één en al ‘Halleluja’. Ook City Lido puilde uit. Enkel uitgelaten mensen, jong en oud door elkaar. Het was prachtig om te zien dat de jongeren ook oudere bands wisten te waarderen, maar dat ook ouderen een band als Proper Outfit enorm wisten te waarderen. Dat vond ook Sander Esselink, van de organiserende Stichting Burenplicht. “Je wilt een programma samenstellen waarin echt vijftig jaar popgeschiedenis aan de orde komt en dat gebeurde. Ik moet zeggen dat Proper Outfit mij ook zeer verrast heeft. Het was gewoon ontzettend goed.”

Nummers uitwisselen
Muziek was de bindende factor op Roomse Herrie, maar de organisatie bleef in de aanloop naar het evenement maar benadrukken dat het toch vooral om een reünie moest gaan. Daar is men fenomenaal in geslaagd. Regelmatig spontane omhelzingen en kreten als; ‘Goh wat leuk, da’k ow weer zee. Ie heb oe good ehollene.” Er werd volop bijgepraat en nummers uitgewisseld. “Ik kwam nog een ex-vriendje tegen die midden jaren tachtig op dezelfde dag als ik getrouwd bleek te zijn. Hij moest er om lachen en vertelde dat zijn contract echter inmiddels al wel weer ontbonden was. Dat van mij ook zei ik. We moesten er beiden om lachen,” vertelt een vrouw.

Ook muzikanten genoten intens van de reünie. Allen traden pro-deo op, maar werden flink in de watten gelegd in de nabijgelegen zaal De Pauw. Het ontbrak hen aan niets en men genoot evenzoveel van ontmoetingen. Sinds jaren veelal. Zo ook Alan Gascoigne en Ferdi Jolij die enkele jaren samenspeelden in Normaal en weer eens bijpraten. En dezelfde Ferdi Jolij met broer Fons en zus Maria, beiden in Jolly Good Company, dit keer ter gelegenheid van optreden op het zelfde podium. Er worden volop foto’s gemaakt met mobieltjes. Ook Jan Ottink, tegenwoordig van de Jan Ottinkband, geniet en haalt met zijn voormalig geluidsman Walter Nienhuis herinneringen op aan vroeger. Hij heeft er zojuist een optreden met Maituna op zitten. “Ik kom oorspronkelijk uit Rietmolen. Je ging als protestant dan naar Haaksbergen naar school, en als katholiek naar Groenlo, dus mos ik elken dag vieftien kilometer op ’t fietsken noar Grolle, vandoar dat ik op ’t Marianum zat.”

De muzikanten die optraden hebben in vele gevallen meer dan een half jaar gerepeteerd met elkaar, om maar goed voor de dag te komen. Jan te Brinke van The Strings doet het goed dat de jongelui hun muziek ook weet te waarderen. “Dat is prachtig um te zeen. Ik bun dankboar dat ik hier mocht spöllen.”

De dag kende eigenlijk enkel hoogtepunten, al werd er door velen enorm uitgekeken naar de optredens van SSST en De Gracht. Beiden maakten hun verwachtingen meer dan waar. SSST had voor de gelegenheid zelfs 100 t-shirts laten drukken, ten bate van de Filippijnen. De Gracht liet horen waarom men weer bij elkaar is en men aan een nieuwe cd werkt; Het is nog steeds eigentijds en er staat gewoon een geweldige band. Afsluiter was KGB-band, in 4 settings. Een waardige afsluiter. De band zorgde nog voor een kippenvelmomentje door stil te staan bij enkele overleden leden, maar ook bij Jan Manschot, die ernstig ziek is. Voor hem klonk een massaal ‘hart-onder-de-riem-applaus.’ Een slikmomentje. Daarna gewoon weer knallen, zoals het hoort en mag.
Deel deze pagina:

24 november 2013

“Vergeet niet dat veel muzikanten ooit in de kerk begonnen”
Oost Gelre - “Roomser kun je een dag niet beginnen toch, met om 11.00 uur de Beatmis in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde.” Jan Doppen van de organiserende Stichting Burenplicht lacht. Net als bij velen in deze muzikale gemeente stroomt ook muziek bij Jan door zijn aderen, waar het bloed zo langzamerhand ook sneller doorheen gaat stromen, nu Roomse Herrie Live 2013 aanstaande is. “De Beatmis is een mooie traditie die we voor deze gelegenheid in ere herstellen. Het koor van 30 jaar geleden was laaiend enthousiast. De leden komen van heinde en verre om mee te werken. Het is een logisch begin van de dag, want vergeet niet dat veel oudere muzikanten ooit in de kerk begonnen. En muziek was toen een middel om de leegloop in de kerk tegen te gaan. Toen we het aan Pastor Pikkemaat voorlegden reageerde deze direct enthousiast.”


Het jongerenkoor en de Notenkrakers uit Zieuwent, die ook bij City nog een optreden verzorgen ’s middags, geven een prachtige invulling aan deze eucharistieviering. Net als Roomse Herrie bij City is deze viering zeer aan te bevelen. Er is veel werk van gemaakt, en ook pure nostalgie. “Na de viering met zijn allen in de bus naar Groenlo. Hartstikke gezellig ook nog met zijn allen in de bus.” Een prachtig gebaar van de organisatie voor de bezoekers van Roomse Herrie die vanuit Lichtenvoorde, Zieuwent, Mariënvelde, Vragender, Harreveld naar de popreünie in Groenlo toe willen gaan. Vier busdiensten gaan richting Groenlo. Het vervoer is gratis. Voor de tijden en opstapplaatsen zie roomseherrie.nl

QQ47
Het programma is iets veranderd door het afzeggen van QQ47. De band heeft af moeten zeggen in verband met de afwezigheid van drummer Bob Hogenelst. “Hij moet met Birth of Joy optreden in Frankrijk en kan niet op tijd in Groenlo zijn. Heel erg jammer,” vindt Jan, “Blazt zal nu 15 minuten eerder beginnen en ze spelen nu 45 minuten in plaats van 30 minuten.”

Boekverkoop
Roomse Herrie Live was er natuurlijk nooit gekomen als het boek er niet was geweest. Een 324 pagina’s tellende popencyclopedie; ‘Een halve eeuw popcultuur in Lichtenvoorde, Groenlo en de kerkdorpen’. Het boek is een absolute ‘musthave’ in elke boekenkast, in elk huis, in deze gemeente. Het boek is aanstaande zondag te koop, met daarin een fotocollage en cd, met daarop een samenvatting van muziek van artiesten en bands uit het boek.

Opnames
Aanstaande zondag wordt de popreünie vastgelegd door 8 professionele camera’s, 2 fotografen, en wordt elke noot, elk akkoord vastgelegd. “Dat doen we voor de bands, maar wat we er verder mee gaan doen weten we nog niet precies. Ook zullen enkele reporters sfeerimpressies maken met zowel optredende artiesten als bezoekers. Het wordt wederom een pracht document,” weet Jan, om daar vinger opstekend nog even snel iets aan toe te voegen; “Je weet nooit wanneer de volgende editie van Roomse Herrie Live zal zijn. Er zat deze keer vijf jaar tussen, maar het kan zo maar zijn dat de volgende keer pas over tien jaar zal zijn. Dat is zeker niet onwaarschijnlijk,” is Doppen serieus.

‘Roomse Herrie leeft’
“Het is mooi om te horen dat het zo leeft. De kaartverkoop loopt goed en City zal weer net zo bezet zijn als de vorige keer.” Ook de muzikanten hebber er zin in weet Doppen, zelf ook optredend met KGB-band en SSST. “Het is in de Eurostudio in Lichtenvoorde nog nooit zo druk geweest. Het zit constant vol. Zondag de KGB-band met 16 mensen nog, maar ook Abraxas dat muzikanten in Amsterdam heeft wonen en al 8 keer hier naar toe zijn gekomen om te repeteren. Prachtig toch.”
Deel deze pagina:

Lebber op Roomse Herrie

“Er gaat niets boven op een podium staan met je vrienden”
Oost Gelre - “Zoals natuurlijk met meer bands het geval was, is het met Lebber ook allemaal met een geintje begonnen. Er was in 2000 een thema-avond bij café van Ooijen, enkel bedoeld voor vrouwen. Ja, en toen zochten ze een boyband om op te treden. En dat werden wij,” kijkt Jaap Huinink terug op het ontstaan van de band.

De band bestond naast Jaap Huinink (gitaar/zang) uit Koen Knufing (toetsen), Thijs Oolthuis (zang), Wouter Engelbarts (bas), Roy Alofs (gitaar) en Jochem Cox (drums) die zijn drumkrukje later afstond aan Martijn Verhoeven die met zijn entree ook de band vocaal versterkte, waardoor de band ineens meerstemmig klonk, iets dat enorm aansloeg. De naam Lebber laat zich snel verklaren. Jaap; “We kwamen allemaal uit Lichtenvoorde, behalve Roy. Die kwam uit Zieuwent. Vandaar Lichtenvoordse Eerste Boy Band En Roy. Toen Roy er later uitstapte klopte het nog steeds. Toen werd het Lichtenvoordse Eerste Boy Band Exclusief Roy,” aldus de simpele verklaring van Jaap.

Een band formeren was punt 1, maar instrumenten bespelen en eigen repertoire, tja, dat was heel andere koek. En niet geheel onbelangrijk. Het werd echter niet als een probleem benaderd, maar met Lichtenvoordse nuchterheid. “Niet iedereen kon een instrument bespelen. Ik kon geen gitaar spelen, geen muziek maken, en we hadden geen repertoire,” lacht Jaap, die het gitaarspelen snel onder de knie kreeg en ook de eigen nummers kwamen als vanzelf. “We hadden slechts vier nummers of zo gecomponeerd. Ondermeer ‘Barmeisje’, ‘Een fout’ en ‘Zeiken bij de bieb’,” lacht Martijn Verhoeven die ook aan komt schuiven. “En nog een cover van Robbie William’s ‘Let me entertain you’.” “Maar,” vult Jaap aan, “Ook nog ‘Zeven paar ogen’, een persiflage op ‘Twee perfecte handen’ van De Gracht, waar we een onderlinge vete mee uitvochten. Onno Zijdel, gitarist/componist van De Gracht, is toevallig in dezelfde ruimte als waar Jaap en Martijn vertellen over hun avonturen met Lebber, en schiet spontaan in een lachstuip.

Het optreden bij Ooijen werd een groot succes dat naar meer smaakte. “We werden ineens ook gevraagd voor het Keifestival en het Stadsgrachtenfestival in Harreveld. Later zelfs ook nog op PaasPop in Zieuwent,” is Jaap eigenlijk nog steeds verbaasd. PaasPop wordt als het absolute hoogtepunt in de 3-jarige carrière van de boyband beschouwd. “Het gaf een gigantische kick om voor zo’n massaal publiek op te mogen treden.”

De band nam enkele singles op die op 3FM nog werden gedraaid, maar toch kwam de grote doorbraak niet, iets wat ook eigenlijk niet de bedoeling was. Er volgde later nog een optreden op het ‘Burenfeest’ in de Schans, maar toen hield de band uiteindelijk op te bestaan. Er schiet Jaap in het opstaan nog een leuke anekdote te binnen. “We speelden ergens waar iemand op het podium ten huwelijk werd gevraagd. En toen het ‘moment suprême’ aanbrak moest Jochem een roffel geven, maar dat kon hij helemaal niet. Het werd gewoon hard trommelen. Hij was dan ook geen drummer, maar iemand die op de trommel sloeg, maar een prachtige tijd. Er gaat niets boven op een podium staan met je vrienden.”
Kaarten kunnen online worden besteld, of bij de voorverkoopadressen Grols Gemack (Groenlo), Schuurman Schoenen (Lichtenvoorde) en Spar (Zieuwent).
Deel deze pagina:

Hedendaagse rockbands

Rijke geschiedenis en een veelbelovende toekomst...
Oost Gelre - Roomse Herrie is niet enkel een terugblik op de geschiedenis van de pophistorie in Oost-Gelre. “Veel meer nog,” vertelt een enthousiaste Roel Stoltenborg. “Behalve dat we een rijke geschiedenis hebben, hebben we ook een veelbelovende toekomst. Er zijn namelijk een hoop bands die op dit moment druk bezig zijn met zichzelf op de kaart te zetten en velen daarvan slagen daar goed in. De meeste van deze bands hebben we een plek gegeven in de tent. Met uitzondering van Proper Outfit, Foggy Road en SoeT. Zij spelen in andere zalen. De tent is dus voornamelijk bedoeld voor de bands van nu.”

Hechte muzikantengemeenschap
“Wat ook leuk is om te zien is dat, net zoals dit vroeger al was binnen deze gemeente, de meeste muzikanten elkaar kennen en velen zelfs met elkaar gespeeld hebben in andere bands. Deanmoore is ontstaan vanuit QQ47, Sugartoosh vanuit Premium en Premium heeft weer samengewerkt met DJeroen. Enkele leden van Automatic Sam hebben weer samen gespeeld met leden van Sugartoosh en QQ47, en ga zo maar door. Je kan hieruit concluderen dat er een zeer hechte muzikanten gemeenschap is waarbij veel verschuivingen plaats vinden en iedereen elkaar kent en met elkaar samenwerkt. Sowieso hebben vrijwel alle bands eens of meerdere malen het podium met elkaar gedeeld op diverse festivals en in diverse kroegen en popzalen. Het onderling plezier en enthousiasme is dan ook groot.”

Deanmoore en QQ47
Nadat Sean Gascoigne stopt met QQ47 besluiten Roel Stoltenborg en Nils Wiegerinck dezelfde dag nog een nieuwe band op te richten. Sinds 2008 brengt de Lichtenvoordse band Deanmoore drie EP’s uit, worden ze uitgenodigd bij 3FM en Radio 538 en geven ze +/- 65 optredens door Nederland, Belgie en Duitsland. Terwijl het erg goed gaat met Deanmoore besluiten de bandleden toch te stoppen met optreden. Het roer wordt omgegooid en ze willen zich volledig concentreren op het schrijven van nieuwe nummers. Na ruim 1,5 jaar repeteren zijn de nummers eindelijk klaar en op het Roomse Herrie zullen ze, na het eigen Keifestival, voor het eerst ten gehore worden gebracht. Wat een primeur!

Premium en Sugartoosh
Sugartoosh is een band met eigen stonerrock nummers. Het bijzondere aan deze band is dat bijna alle leden ook in de coverband Premium spelen. Twee totaal verschillende bands met een vergelijkbare samenstelling.

Automatic Sam
De meest succesvolle band uit de tent. Ze hebben net een nieuwe plaat uitgebracht die lovende recensies ontving. In het verleden speelden ze ondermeer op Noorderslag en bij De Wereld Draait Door. De drummer van QQ47 speelde lange tijd bij Automatic Sam.

Alle voornoemde bands zijn enthousiast om op Roomse Herrie te mogen staan en zich te kunnen presenteren aan de eigen fans uit de regio, maar ook misschien wel een nieuw publiek voor zich te winnen deze dag. Er zijn enkel liefhebbers van live-muziek uit eigen gemeente aanwezig, die niet enkel in het verleden blijven hangen. Nee, de ‘oudere jongeren’ en ‘jonge ouderen’ binnen Oost Gelre waren niet alleen vroeger liefhebbers van live-muziek, maar zijn dit nu nog. En geef ze eens ongelijk; Groenlo, Lichtenvoorde, Harreveld, Vragender, Zieuwent, Vragender, Zwolle en Mariënvelde, barsten van het muzikaal talent! Dit gaat van generatie op generatie, en zo zijn onze nazaten ook de komende decennia weer verzekerd van een prachtige traditie….’Long live rock ’n roll, lang leve Roomse Herrie’.
Deel deze pagina:

Beatmis eenmalig terug!

24 november om 11.00 uur in de Bonifatiuskerk
Oost-Gelre - De stichting Burenplicht wilde graag de BEATMIS van weleer in het programma van de pop reünie. Veel zangers en muzikanten uit de jaren ’60, ’70 en ’80 begonnen hun popcarrière namelijk in de kerk als lid van een Jongerenkoor. Zo gezegd zo gedaan. In no time werd er een werkgroepje samengesteld: Ben Donderwinkel en dirigent Willy Penterman van DE NOTENKRAKERS uit Zieuwent, Hans Kienhuis dirigent van het voormalige Lichtenvoordse Jongerenkoor en natuurlijk pastoor Casper Pikkemaat reageerden unaniem enthousiast op dit bijzondere initiatief.

Met het thema “Over een andere boeg” gaat de legendarische BEATMIS eenmalig terugkeren in de Lichtenvoordse Kerk op zondag 24 november om 11.00 uur. Pastor Pikkemaat zal de bijzondere eucharistieviering leiden. De BEAT komt als vanouds van DE NOTENKRAKERS met eigen orkest en het voormalige Jongerenkoor Lichtenvoorde met eigen band. Met de Beatmis ,die ongeveer 75 minuten zal duren begint het programma van Roomse Herrie 2013. Na de Mis kunnen bezoekers met de pendelbus naar Groenlo worden vervoerd om daar de unieke popreünie mee te maken.

Programma 24 november:
Beatmis: 11.00 uur in de Bonifatiuskerk te Lichtenvoorde
Roomse Herrie Live: 13.00 uur in City Lido te Groenlo
Deel deze pagina:

Voormalig DJ’s op Roomse Herrie

Ie mot ’t de mensen noar de zin maken...
Oost Gelre - Als ze de kelder inlopen van City-Lido kijken beiden hun ogen uit en roepen ze tegelijk uit; “Wat is het hier veranderd.” Als ze achter de DJ-booth kruipen begint het bloed bij beiden sneller te stromen. Theo Kuiper (Lido Theo) en Jan Oonk van Black Out Vragender hebben er zichtbaar veel zin in en praten gepassioneerd over het kunstje wat ze jarenlang uitvoerden voor de plaatselijke en regionale jeugd in jaren 70 en 80.

Op 24 november mogen beiden op herhaling tijdens Roomse Herrie Live. Beiden zeggen al te weten wat ze zo ongeveer zullen draaien straks. Theo: “Ik heb nu al zoveel verzoekjes gehad dat ik al wel honderd liedjes kan draaien. Het hangt een beetje van het publiek af. Het publiek maakt mijn programma. Het kan disco van The Tramps zijn maar ook Rare Earth met Get Ready. Ie mot ’t de mensen noar de zin maken.” Theo werd ontdekt door Teun Gerretsen, uitbater van City Centrum. “Teun wilde een café maken met klapdeurtjes en wilde mij als DJ, maar dat had ik nog nooit gedaan. Hij vond dat ik een goede babbel had, maar hij kende me alleen maar uit zijn café waar ik met Grol 11 kwam op de zondag.” Het pakte goed uit voor Theo. Hij kwam er in vaste dienst en werd later zelfs door toenmalig Radio DJ Peter van Bruggen ontdekt om jingles in te spreken voor zijn radioprogramma op Hilversum 3; ‘Radio Zwarte Roos.’

Black Out
In Vragender is en was men vroeger al niet vies van een feestje. In 1973 opende bar/disco Black Out in een leegstaande en vervallen veeschuurtje van boer Smeitink, en meteen is iedereen enthousiast. “Het voorzag duidelijk in een behoefte,” vertelt Jan Oonk, voormalig discjockey. “Ik kwam erbij omdat ze mij al vaker vroegen in Vragender om plaatjes te draaien. Het was een groot succes en de groei ervan was uiteindelijk ook de reden van de sluiting in 1989,” weet Jan nog goed. “Ik was erg gek op muziek, bij voorkeur rock, en dat sloeg enorm aan. AC/DC zal dan ook zeker klinken met Roomse Herrie,” geniet Jan nu al. “De sfeer vond ik altijd zeer belangrijk. Black Out was echt een disco met sfeer,”omschrijft Jan de Vragender disco van toen, “Wat we altijd deden was het met elkaar schoonmaken van de disco en dan samen een borrel drinken. Een prachtige tijd.”

De Driehoek
De in Etten woonachtige Raymond van Bijsterveld kan niet bij het gesprek aanwezig zijn maar kijkt toch ook graag even terug op de periode ‘De Driehoek. ”We kwamen vanuit het westen naar Lichtenvoorde. Achter de smidse waar ik stond kwam al gauw een disco. Ik was barman, uitsmijter, glazenophaler en dj tegelijk. Het was leuk, ongedwongen en spontaan gezellig. We verstonden soms helemaal niks van dat Achterhoeks en zij dachten dat ik uit Amsterdam kwam,” lacht Raymond. Het werd drukker en voller en al snel werd besloten om de disco naar de grote zaal te verplaatsen en de kroeg naar achter.” De Driehoek groeide uit tot een ware happening, met regelmatig 600 bezoekers. Er werd van alles georganiseerd. Miss Driehoek verkiezingen, bands en talentenjachten. We hadden diverse grote tv’s hangen bij de dansvloer waar tv beelden van Avro’s TopPop in combinatie met de muziek ten gehore werd gebracht.

Sambo Jansen
Groot succes in De Driehoek was Sambo Jansen. “Sambo was een neger jongen van het internaat in Harreveld. Donkere mensen waren toen op één hand te tellen in Lichtenvoorde. Het was een groot succes. Om de plaatjes niet te laten overslaan werd er een grote kooi omheen gezet. Waar smeedwerk, en al gauw werd Sambo gevoerd met bananen en pinda’s. Gelukkig ook biertjes anders had hij het nooit lang volgehouden. De Driehoek was al met al een leuke tijd. Zowel voor ons als voor de klanten.”
Deel deze pagina:

Toppers van nu en toppers van toen

Kiek Now Us en SoeT op Roomse Herrie
Oost Gelre - ‘Roomse Herrie Live’ is herinneringen ophalen en tegelijkertijd genieten van de sfeer van toen. Naast vele toppers van toen, 24 november ook bands en acts die nu furore maken, waarvan sommigen zelfs landelijk, zoals Kiek Now Us en SoeT. Een teken dat Oost Gelre ook anno 2013 nog steeds bruist van muzikaal talent. Een onuitputtelijke bron. Muziek zit diep geworteld in deze ‘roomse enclave’.

Kiek Now Us
Kiek Now Us, zegt zich bij monde van gitarist Niek Albers bijzonder te verheugen op het evenement. “Niet alleen helden uit het verleden, maar ook topmuzikanten uit het heden! Dat maakt volgens ons de kracht van Roomse Herrie. Wij vinden het natuurlijk fantastisch mooi dat ook wij in dit rijtje aan mogen schuiven. We hadden de vorige editie van Roomse Herrie nog scherp op het netvlies staan en hoefden dan ook niet lang na te denken toen we voor deze editie uitgenodigd werden.” De rockers verheugen zich niet alleen om zelf te spelen maar ook om zelf te genieten van de eigen ‘helden.’ “Dat zijn er te veel om op te noemen, maar SSST en De Gracht vooral. De glorietijden van SSST hebben we helaas niet meegemaakt, maar die schade halen we nu in. Ook is het altijd weer mooi om De Gracht te zien. Het blijft toch de vraag waarom zij niet écht doorgebroken zijn.” Kiek Now Us gaat zelf doen waar men het beste in is. Niek; “We gaan vol gas, 110% geven en de zaal op kop zetten. We kijken of we voor deze gelegenheid nog wat obscure Kiek Now Us-nummers kunnen vinden en plakken deze in één set samen met natuurlijk alle bekende singles.” De helden uit Mariënvelde zijn druk bezig met het opnemen van hun nieuwe single. “De titel kunnen we nog niet verklappen, maar nog vóór Roomse Herrie duiken we een weekend de studio in om onder andere onze nieuwe single op te nemen, die eind dit jaar of begin 2014 uitkomt. ‘Wi-j goan niet noar huus’ heeft het gigantisch goed gedaan in het land. De single kreeg veel airplay, zowel lokaal/regionaal als landelijk, zoals Radio 2, 3FM en Radio 538. De live-optredens in de ochtend bij 3FM en Radio 538 waren ook erg leuk om te doen.”

Meiden van SoeT
Ook Tessa Elferink en Sophie Eskes van ‘De meiden van SoeT’ voelen zich gevleid op affiche te staan. De meiden hebben de muzikale genen duidelijk niet van vreemden. Beider vaders treden ook deze reünie op. De vader van Sophie in The Liquor Store en Tessa’s ‘ouwe heer’ op mondharmonica in Maithuna. “We vinden het heel tof dat we tussen de helden van vroeger staan,” laat Sophie weten. “Veel namen kennen we enkel uit het boek Roomse Herrie. Naast de optredens van onze vaders, willen we graag vooraan staan bij De Gracht, al overlappen onze optredens zich voor een deel. We hebben gehoord dat ze nieuw werk spelen daar zijn we erg benieuwd naar!” Tessa en Sophie hebben hun setlist al klaar. “We hebben de afgelopen tijd nieuwe songs gemaakt die we laten horen. We komen gewoon met z’n tweeën dus het wordt een sfeervol, gezellig optreden.” Tegenwoordig studeren en wonen de meiden beide in Amsterdam en studeren er aan de Vrije Universiteit. “We genieten volop van het studentenleven, maar we schrijven nog elke week op Tessa kamertje liedjes en treden we op.”
Deel deze pagina:

Ferdi Jolij met SSST op Roomse Herrie

Het is moar twee keer in de tien joar
Oost Gelre - Het is de beoogde sfeer van Roomse Herrie in het klein hoe Rob Tenten, Jan Doppen, Ferdi Jolij en André Wopereis deze donderdagmiddag in de Eurostudio in Lichtenvoorde bij elkaar zitten. Gezellig biertje erbij en herinneringen ophalen aan oude tijden en lachen, met muziek als bindmiddel. Het plezier spat er vanaf.

Het is de zoveelste repetitie van SSST, als voorbereiding op het optreden tijdens Roomse Herrie Live, op 24 november in City-Lido in Groenlo. Ze zitten bij elkaar alsof het een beginnende band betreft met enkel jonge speelse honden. De werkelijkheid betreft het krasse vijftigers en zestigers zelfs. Het is genieten geblazen deze 4 heren bij elkaar te zien zitten en te horen praten. Er gaat straks wederom geschiedenis geschreven worden.

Bij de eerste reünie in 2008 was de band niet aanwezig. Ferdi zegt eigenlijk niet te weten waarom niet. “We zijn wel gevraagd, maar in die tijd was ik overal tegen. Ook aan het boek heb ik niet meegewerkt. Waarom weet ik niet eens eigenlijk.” Om daar direct aan toe te voegen dat hij er nu ‘onmundig’ veel zin in heeft. “Wi-j leaft d’r helemoals noar toe, zeer goed gemutst. En ‘t is moar twee keer in de tien joar.” Zijn kompanen bulderen van het lachen, zoals vaker deze middag. Met name Jan en Ferdi zijn begenadigd vertellers, terwijl André en Rob ook echt wel hun steentje bijdragen aan ‘feestvreugde’. Maar ook serieus tussendoor. Ferdi blaast regelmatig de loftrompet over de zojuist afgesloten repetitie. “Dat was een goeie repetitie kearls”. Allen zijn ze het er over eens. “Moar wi-j mot nog wal een paar nummers meer d’r in stampen,” vult Jan aan. “Op dit moment staat de teller op 8 songs die we er goed in hebben zitten. Het was in het begin wal effen wennen weer hoe de liedjes ook al weer gingen, maar André had alles nog in de kop zitten, terwijl hij na SSST niets meer aan muziek gedaan heeft. Toch zo’n dertig jaar geleden al weer.” “Nee, ik heb nog heel effen met Ferdi en Rob in Crazy ezetten,” valt de toetsenist André bij.

Het was 1983 toen SSST het levenslicht zag. Ferdi was op een niet zo charmante manier uit Normaal gezet, maar de meester gitarist en medecomponist van klassiekers als Oerend Hard en Alie ging niet lang bij de pakken neerzitten. Ferdi hierover. “Samen met Rob was ik bij een repetitie van Jolly Good Company, waar Rob als drummer in moest vallen, en ik om daar opnames van te maken toen ik met Rob aan de praat kwam over een nieuwe band. We hadden wel een goede klik samen.” Het werd de ‘Stichting Samen Spontaan Tekeergaan,’ oftewel SSST. De teksten, met titels als ‘Hard wehn’, ‘Loat ow neet beproaten,’ en ‘’T GAK-vee’, waren zeer maatschappijkritisch en blijken eigenlijk anno crisisjaar 2013 ineens weer zeer actueel. “Het was een betjen funk en doar had ik eigenlijk helemoal neet zo volle met. Net as met disco. Dat onrustige en stoterige, da’s niks veur mien terwijl ik uut een rock en bluesband kwam,” gaat Ferdi verder. “Moar ie ontkomt d’r neet an da’j af en too wat leert in ’t leaven.” Hij had zijn draai al weer snel gevonden en al snel werd de eerste single ‘Hard wehn’ opgenomen bij de firma Johnny Hoes in Weert, die Ferdi nog kenden van Normaal, en zeer gecharmeerd van hem en zijn gitaarspel waren. De band had wel succes maar niet zo groots als Normaal. In 1986 ging de band uit elkaar en gingen de heren elk hun weg. Ferdi maakte nog jarenlang furore met Boh Foi Toch, en Normaal, waar hij tijdelijk in terugkeerde, en tegenwoordig met Old Ni-js, het Normaal uit het begin, exclusief Bennie Jolink. De band timmert zeer aan de weg en is veel gevraagd.

Ferdi geniet er van, ook van zijn rol als boegbeeld/zanger. “Ik vind zingen onmundig mooi. Vrogger had ik dat neet zo, moar no vind ik het minstens zo mooi as gitaarspöllen.” Alleen hier om al….Roomse Herrie, daar wil je bij zijn, nee, hier moet je bij zijn.
Deel deze pagina:

Dinie Snijders over Roomse Herrie 2008

Het is toe te juichen dat dit wordt georganiseerd!
Dinie Huinink-Snijders openingsact Roomse Herrie 2008
Oost Gelre - “Het is alleen maar toe te juichen dat dit weer georganiseerd wordt. Ik ga er zeker naar toe. Er zit zoveel muziek hier in de buurt. Dat is prachtig.” Dinie Huinink was het wie ‘Roomse Herrie Live 2008’ opende in de vroege middag in een toen al redelijk gevulde theaterzaal met ‘Sunny side of the street’. Ze was met haar optreden direct al het zonnetje in huis en zette de toon voor een happening waar nog steeds over gesproken wordt.


Volgens Ben Donderwinkel, de presentator van dienst die middag, mocht er dan ook geen misverstand over bestaan wie deze 1e popreünie van muzikanten en liefhebbers uit Groenlo, Lichtenvoorde en omliggende dorpen moest gaan openen. Er kan gerust gesteld worden dat zij de ‘grande dame’ van de muziek is in de Achterhoek.

Met het Gelders Kwartet, waar zij ondermeer jarenlang deel van uit maakte, werden vele bruiloften, partijen en discotheken in de Achterhoek muzikaal opgeluisterd met haar unieke performance en stemgeluid. Ze kijkt nog steeds met een warm gevoel terug aan Roomse Herrie 2008. “Dat was heel bijzonder toen. Het was een beetje naar aanleiding van mijn optreden in de ‘Avro’s Weekendshow’ in 1960 met ‘de rockschool’. We hebben slechts twee maal gerepeteerd voor Roomse Herrie maar het waren dan ook allemaal oude rotten in het vak. Er kwamen vele herinneringen boven toen.”

Dinie maakt nog steeds muziek anno 2013. “Zo heel af en toe treed ik nog op. Het is gewoon leuk om te doen.” En wat ze toen al vlak na haar optreden zei: “Muziek houdt me jong. In muziek kun je je emoties kwijt. Ben je verdrietig kun je er op huilen. Ben je blij, wordt je nog blijer. Muziek heeft me zoveel blijdschap gegeven.”

Dinie zegt zich al te verheugen op 24 november wanneer de tweede editie van ‘Roomse Herrie Live’ in City-Lido in Groenlo plaatsvindt. “Er zijn een paar bands die voor de tweede keer optreden geloof ik en de rest allemaal nieuw. Hartstikke mooi, want er zit zo veel muziek hier. Ja, ik ben er zeker bij.”

Kaarten kunnen direct online worden besteld, of bij de voorverkoopadressen Grols Gemack (Groenlo), Schuurman Schoenen (Lichtenvoorde) en Spar (Zieuwent).
Deel deze pagina:

Het moet vooral een reunie zijn

Iedereen was enthousiast om mee te werken
Oost Gelre - Was er in 2007 eerst het boekwerk Roomse Herrie, met daarin de geschiedenis van de popmuziek in Groenlo, Lichtenvoorde en haar kerkdorpen, in februari 2008 gevolgd door een popreünie met tal van namen die voor één maal uit het boekwerk stapten, en één van de podia van City-Lido in Groenlo betraden. Sindsdien is Roomse Herrie een begrip, en wordt er nog steeds gepraat over de popreünie in 2008.

De organiserende Stichting Burenplicht besloot dan ook direct al dat er 5 jaar later een vervolg zou komen. De ‘Roomse Broeders’ Jan Doppen, Sander Esselink, Willem te Molder, Jos Kolkman, Jos Holweg, Roel Stoltenborg, Walter Nienhuis en Emiel Lichtenberg hielden woord en staken hun wijze hoofden weer bij elkaar. De eerste piketpaaltjes werden in 2011 geslagen. Tal van vergaderingen in ‘de Smidse’ in Vragender volgden. Op 24 november betreden wederom 30 bands en acts één van de 4 podia in City-Lido in Groenlo, want dat het daar andermaal plaatst moest vinden, was snel duidelijk. “Het is een poptempel, het ‘Paradiso van de Achterhoek’, een plek met historie. Ook in de geschiedenis van de popmuziek van Oost Gelre,” is Sander Esselink, voorzitter van Stichting Burenplicht helder.

Reünie
“De muziek is uiteraard zeer belangrijk op Roomse Herrie, maar het moet vooral een reünie zijn. Belangrijkste is dan ook het reüniekarakter,” benadrukt Esselink steeds weer. “Het moet een evenement worden waar muzikanten, fans en publiek van vroeger en nu elkaar weer ontmoeten.” Om de tweede editie wederom te vullen met aansprekende namen werd er in het boekwerk gebladerd. De invulling was snel rond. “We hebben mensen benaderd en het leuke was dat iedereen die we belden enthousiast was mee te werken. De eerste editie zit veel mensen nog in het geheugen en wie er niet speelde wilde nu maar wat graag.” De Gracht, Alan Gascoigne en Jolly Good Company gaan op herhaling en verder bestaat de line up uit ‘nieuwe’ namen. Niet de minsten. Wat te denken van de KGB Band, Proper Outfit, Soet, The Strings, Kiek Now Us, De Notenkrakers en SSST, de band van Ferdi Jolij nadat hij uit Normaal gestapt was “Ferdi is al druk met SSST aan het repeteren en heeft er zin in,” weet Sander inmiddels. Nieuw is ook de Beatmis die ’s morgens voorafgaande aan de popreünie in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde plaatsvindt. Daarover later meer in de Groenlose Gids en de ELNA. Tot aan de reünie zal er elke week vooruitgeblikt worden op het gebeuren.

4 Podia
“In de Theaterzaal treden de grote bands op, iets kleinere namen in de Pelikaan, in de grote tent die bij City voor deze gelegenheid aangebouwd zal worden is het podium voor bands van de laatste 10 jaar, en in de kelder DJ’s.” Kaarten kunnen direct online worden besteld, of bij de voorverkoopadressen Grols Gemack (Groenlo), Schuurman Schoenen (Lichtenvoorde) en Spar (Zieuwent). Het concept van 3 zalen is nagenoeg in stand gebleven, met dien verstande dat de DJ’s deze keer in de kelder zullen draaien en niet in de Pelikaan. Liefhebbers en muzikanten verheugen zich volop en treffen zich na soms zeer lange tijd een keer weer. Herinneringen zullen opgehaald worden.
Deel deze pagina:

145.000 roomse dahlia's

Corsowagen De Lummels in teken van Roomse Herrie
Oost Gelre - De schaduw van Roomse Herrie op 24 november 2013 in City Lido in Groenlo werpt zijn schaduw al even vooruit. De organiserende Stichting Burenplicht wordt sinds het bekendmaken van een tweede editie overstelpt met enkel enthousiaste reacties over de aanstaande popreünie voor muzikanten en muziekliefhebbers uit de gemeente Oost Gelre. Roomse Herrie is na het verschijnen van het gelijknamige naslagwerk en de daar mee gepaard gaande reünie een begrip in Oost Gelre. Bands zijn inmiddels al aan het repeteren geslagen, en de kaartverkoop is opgestart. De popreünie leeft wederom en inspireerde wagenbouwgroep De Lummels uit Lichtenvoorde zelfs tot het ontwerpen en bouwen van hun corsowagen, waar aanstaand weekend liefst 145.000 dahlia’s opgeplakt worden. Dit kwam de organisatie ter ore. Reden voor hen om de wagenbouwers met een bezoekje, en 4 kratten bier te verrassen, en hen zo een hart onder de riem te steken. Een gebaar dat zeer gewaardeerd wordt, blijkt al bij binnenkomst. “Bier is altied good. Wat zö’w volgend joar maken?,” denkt één van de bouwers al hardop vooruit.

Kerkgewelven
Aangekomen bij de bouwlocatie hangt de poster van de reünie al prominent bij de ingang. Jan Doppen en Emiel Lichtenberg van Stichting Burenplicht zijn onder de indruk van het gevaarte dat nu bijna gereed is om beplakt te worden. Even verderop staat een schaalmodel van de wagen. Patrick Banning, naast Arthur Lurvink, Anja Onstein, Roel te Molder, ontwerper van de corsowagen, geeft tekst en uitleg. “We wilden iets met een kerk doen, maar wisten niet precies wat. Toen we eind vorig jaar hoorden dat er een tweede editie van Roomse Herrie zou komen, wisten we direct wat we bouwen wilden. We hebben drie kerkgewelven gebouwd als in het logo van Roomse Herrie. Elk gewelf heeft zijn eigen podium, met daarop een muzikant. Samen vormen ze een band die live vanaf de wagen speelt. Het mooie is ook nog dat het muzikanten zijn uit zowel Lichtenvoorde als Groenlo. Arjan Paijers uit Groenlo van The Big Bang Theory op drums, en uit Lichtenvoorde Frank Baks op hammond en Ton te Dorsthorst op bas. Het hammondorgel staat voor het kerkorgel, Rooms dus, en het totaalgeluid voor ‘Herrie’. Zo hebben wij dat bedacht.” De wagen wordt voortbewogen door mankracht, gestoken in speciaal door Roel Stoltenborg ontworpen ‘Roomse Herrie-corso-shirts’.

Opa Bennink
De Lummels bouwen dit jaar hun 15e corsowagen. De naam komt van wijlen ‘opa Bennink’, die de jongens op zijn erf aan de Kerkdijk steevast begroette met ‘Hee lummels’. Successen werden niet aan geregen in het Lichtenvoords bloemencorso, maar daar is het de dames en heren van de vriendengroep dan ook niet om te doen. “We hebben een keer de aanmoedigingsprijs gekregen, en vijf jaar geleden werden we een keer achtste, maar het zou natuurlijk een keer mooi zijn hoger te eindigen,” bekent Patrick Banning. Als de wagenbouwers even poseren voor een foto spreekt Jan Doppen de groep nog heel even toe. “Wij zijn als organisatie bijzonder trots dat jullie Roomse Herrie als onderwerp voor jullie corsowagen gekozen hebben. Zo helpen we elkaar. Jullie hebben een leuk onderwerp en wij een leuke promotie van Roomse Herrie. We hopen natuurlijk dat jullie allemaal naar de reünie toekomen.” Voor meer info over de popreünie, zie www.roomseherrie.nl
Deel deze pagina:

24 november 2013!

Roomse Herrie Live bij City Lido!
Oost-Gelre - Het is inmiddels alweer 5 jaar geleden de eerst popreünie van Oost-Gelre, we schrijven 17 februari 2008. Het werd voor velen een onvergetelijke dag, een dag waar nu nog steeds over wordt gepraat. Maar inmiddels ligt de tweede editie alweer in het vooruitschiet. De organisatie is momenteel drukdoende met de nodige voorbereidingen en de bands, die tijdens deze tweede editie het podium zullen gaan betreden, zijn volop aan het repeteren. In diverse oefenruimtes rond Lichtenvoorde en Groenlo zijn weer ouderwetse hohner-gitaren, nostalgische buizenversterkers en kalende muzikanten van weleer gesignaleerd. Na tientallen jaren treffen oud-bandleden elkaar weer, na urenlange gesprekken over de tijden van weleer wordt er weer samen muziek gemaakt. En de sound van toen is er nog steeds... Op 24 november gaan we het beleven. Roomse Herrie anno 2013!

Roomse Herrie is een reünie. Een evenement waar bands, bandleden, fans en publiek van vroeger (en nu) elkaar weer ontmoeten. Een ontmoeting waarbij herinneringen van vroeger weer nieuw leven wordt ingeblazen.

De popreünie is een ‘must’ voor (oud-)plaatsgenoten, vrienden, vriendinnen, kennissen, familieleden, zeker ook voor diegenen die al lang niet meer in onze gemeente verblijven. Breng deze laatstgenoemde tijdig op de hoogte opdat zij ook en kans krijgen Roomse Herrie 2013 bij te wonen.

Zeg het voort, twitter er op los en laat het weten via Facebook: Roomse Herrie Live 24 november, City Lido. Kaarten kunnen direct online worden besteld of ga zelf naar de voorverkoopadressen en koop ook kaarten voor deze 'emigranten'.

Reacties op Roomse Herrie LIVE 2008
De eerste editie van het spektakel was een groot succes en dat hebben de bezoekers uit alle windstreken laten weten. Een paar leuke reacties:

“Dit is een droom, het voelt als mijn verjaardag omdat er zoveel bekende mensen zijn”
“Wat een alderbastend mooie muziek wodden vrogger e maakt ,ik kon wal janken”
“Het feest der herkenning. Dat moest het natuurlijk worden en dat is uitgekomen”
“Bedankt voor deze spectaculair geweldige dag, het gonst nog door mijn kop”
“Duizendmaal dank vanuit Amsterdam , wat een feest was dit. Ik ga toch maar weer in De Achterhoek wonen… Tot de volgende keer!!
“Zwarte Jan kreeg alles an de gang. Mien vrouw hef de bloaren an de hakken van ut dansen. Doar bun ik ok schuld an.”
Deel deze pagina:

Proper Outfit is erbij!

De grote popgroep uit Oost-Gelre!
Oost-Gelre - Vernieuwend, catchy en divers. Een unieke combinatie van live samples, guitars en beats gebracht in een vette show. Een moderne manier van muziek maken zonder concessies te doen aan identiteit.

Via een contest van Ongekend Talent veroverden ze een plaats op het Fijnproevers podium van de Zwarte Cross. Tevens speelden ze dat weekend op het hoofdpodium en in de ochtendshow van 3FM DJ Giel Beelen. Na dit radio-optreden leren ze producer Holger Schwedt kennen. Samen met hem werken ze aan de single 'BFF' waarmee ze juni 2012 3FM Serious Talent worden.
Inmiddels verovert Proper Outfit Nederland met hun tweede single 'Move on'. Waarmee ze op 13 april nog te zien waren bij het televisieprogramma TOPPOP3 met presentator Gerard Ekdom.

Giel Beelen (3FM) over BFF
“...Lekker, lekker, lekker zeg. Het is zo’n slim liedje, wat een jetser van een hit is het!”

Ook de tweede single 'Move On' heb je geregeld al in je hoofd gehad. Want dat de muziek van Proper Outfit blijft hangen is zeker!
Deel deze pagina:

De Gracht wederom op Roomse Herrie!

Sinds Roomse Herrie 2008 is De Gracht nog steeds actief!
Oost-Gelre - Ooit streefden ze dezelfde doelen na, ze wilden doorbreken bij het grote publiek en het leven van een muzikant leiden. Het kwam er niet van. Sommige van hen zijn nu vader, werken en spelen covers in kroegen, anderen zoeken nog steeds een serieuze weg in de muziek. Ze hebben een intense band die altijd blijft en wordt gesterkt door vele mooie herinneringen. Maar mede door hun optreden op de eerste editie van Roomse Herrie LIVE leeft De Gracht weer en hebben ze meerdere malen de bühne betreden. Dit jaar zijn ze wederom van de partij op Roomse Herrie 2013.

Vragend naar de hoogtepunten zijn de heren het met elkaar eens: de periode ‘Twee perfecte handen’. Ze stonden in diverse radio- en tv-programma’s: Fox-kids, De Heeren van Amstel live, TMF Made in Holland, Spijkers met koppen, AVRO’s muziekmozaïek, BNN Live, Jos Brink’s middagshow, etc. Toch niet de minste programma’s. “Bij de Heeren van Amstel nog gesproken met Katja Schuurmans die daar was, woooow”, weten ze zich allemaal nog te herinneren. Wat ze ook met elkaar eens zijn is het feit, dat ze het toch wel betreuren dat er nu niets meer gebeurt met de laatste nieuwe nummers. “Ik ben er van overtuigd dat de mooiste nummers er nog liggen...”
Citaat: blz. 141 Roomse Herrie - Een halve eeuw popcultuur in Lichtenvoorde, Groenlo en de kerkdorpen, 2007.
Deel deze pagina:
http://www.roomseherrie.nl/nieuws.php